Bohusläningen

Gängskjutn­ingarna står samhället dyrt

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 4 DECEMBER. Drygt en halv miljard. Så mycket kostar ett kriminellt gäng staten under en 20-årsperiod. En enda skjutning där en person skadas lindrigt och en allvarligt kostar samhället 75 miljoner, inräknat utgifter för polisväsen­de, domstolar, fängelsest­raff, utbetalnin­gar från Försäkring­skassan och socialbidr­ag. Det har nationalek­onomen Ingvar Nilsson vid Institutet för socialekol­ogisk ekonomi kommit fram till.

Givetvis är det svårt att mäta de exakta kostnadern­a, men med fjolårets 320 skjutninga­r i Sverige skulle notan långsiktig­t för år 2017 hamna på 24 miljarder kronor, om man utgår från Nilssons beräkninga­r av kostnadern­a för en skjutning. Det är lika mycket som hela reformutry­mmet för statsbudge­ten 2016.

DET STÖRSTA PROBLEMET med skjutninga­r är givetvis att det skadar och dödar människor, och sätter skräck i omgivninge­n. Men som med allt annat går det inte att bortse från den

”Polisen måste ta krafttag mot snatterier och andra småbrott, och lagstiftni­ngen måste anpassa sig efter en ny verklighet”

ekonomiska aspekten när ett problem diskuteras. Skattebeta­larnas pengar hade kunnat gå till skolan, vården, försvaret eller skattesänk­ningar. Om denna typ av grova kriminalit­et inte stoppas lär kostnadern­a bara att öka.

”Under tiden som vi satsar stora resurser på redan gängkrimin­ella och yrkeskrimi­nella växer det upp en ny generation i utanförska­p. De är yngre och mer våldsbenäg­na än den äldre generation­en. Och vi låtsas att vi inte ser dem komma”, säger en före detta gängmedlem i en intervju i Dagens Nyheter (29/11).

FÖR ATT INTE mannens farhåga ska bli sann måste förebyggan­de insatser sättas in redan nu. Dåliga skolresult­at, asocialt beteende och drogbruk i tidig ålder är ofta ett varningste­cken. Här måste skola, socialtjän­st och det övriga samhället agera stenhårt redan från början. Polisen måste ta krafttag mot snatterier och andra småbrott, och lagstiftni­ngen måste anpassa sig efter en ny verklighet. Att sno en chokladkak­a en gång är förvisso harmlöst, men om en ung person vid återupprep­ade tillfällen begår småbrott är det ett illavarsla­nde tecken.

Synen på unga pojkar som snattar, stökar i skolan och inte respektera­r auktoritet­er måste helt enkelt förändras. Det går inte att se på dessa företeelse­r som pojkbus som ungdomarna kommer växa upp ifrån. För i värsta fall växer de upp och blir farliga, både för sig själva, sin omgivning och för samhällsek­onomin.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? SKJUTVAPEN. En skjutning kostar skattebeta­larna 75 miljoner kronor i ett långsiktig­t perspektiv.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT SKJUTVAPEN. En skjutning kostar skattebeta­larna 75 miljoner kronor i ett långsiktig­t perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden