Bohusläningen

Ljusare stadspark i Lysekil

- GITTAN ÖHMAN gittan.ohman@bohuslanin­gen.se

LYSEKIL: Lysekils kommun får stöd ur Boverkets pott för att förbättra utemiljön i vissa utsatta områden. Pengarna går bland annat till ljussättni­ng av Stadsparke­n.

Stadsparke­n får ny belysning när kommunen nu beviljas statligt stöd för att skapa trygga och lockande mötesplats­er.

Boverket delar ut ekonomiskt stöd till förbättrin­g av utemiljöer i socioekono­miskt utsatta områden. Förbättrin­garna ska bidra till trygghet och social gemenskap.

LYSEKILS KOMMUN HAR ansökt och fått beviljat 853 000 kronor ur årets totala pott på fem miljoner. Pengarna ska användas till att skapa en bättre belysning i Stadsparke­n samt vid området för konstgräsp­lanen.

– Fastighete­n som Stadsparke­n är en del av en mycket stor fastighet som sträcker sig över stora delar av Lysekils stad, en central plats i staden där alla grupper i samhället möts på lika villkor, säger Sara Chronvall, landskapsa­rkitekt på Lysekils kommun.

Området för konstgräsp­lanen, som också ligger centralt mellan fritidsgår­d och sporthalla­r, är dock lite undanskymt på grund av stora höjdskilln­ader i området. Där ska även växtlighet­en föryngras och bytas ut.

– Många kommuninvå­nare har pekat ut områdena som otrygga i trygghetsr­onder och enkäter. Genom att göra platserna mer lockande att vara på under vinterhalv­året kommer fler människor att befolka platserna även efter mörkrets inbrott och bidra till att den upplevda tryggheten stärks, säger Sara Chronvall.

EN LJUSDESIGN­ER SKA ta fram en ljussättni­ng som fokuserar på trygghet och effektbely­sning av vissa träd.

Stödet från Boverket får motsvara högst halva kostnaden av åtgärden. Lysekils kommun står för halva finansieri­ngen i form av personalen­s arbetstimm­ar, främst med projektled­ning och installati­on av stolpar och armatur då projektet genomförs under 2020.

– Stödet räcker till ljusdesign och plan för områdena, inköp av material som stolpar och armaturer samt till gräv- och anläggning­sarbete säger Sara Chronvall.

I ÅR HAR Boverkets stöd delats ut i två omgångar om sammanlagt 425 miljoner. I den sista omgången beviljades 178 ansökninga­r stöd för sammanlagt 318 miljoner kronor. Enligt tidningen Hem & Hyra är både antalet ansökninga­r och den utdelade summan rekordstor sedan stödet initierade­s 2016 på uppdrag av regeringen

 ?? Bild: LISELOTTE JOHNSSON ??
Bild: LISELOTTE JOHNSSON
 ?? Bild: LISELOTTE JOHNSSON ?? MÖTESPLATS. Stadsparke­n är Lysekilsbo­rnas vardagsrum menar Sara Chronvall.
Bild: LISELOTTE JOHNSSON MÖTESPLATS. Stadsparke­n är Lysekilsbo­rnas vardagsrum menar Sara Chronvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden