Bohusläningen

Kall framtid utan kärnkraft

ENERGI. Brister i strömförsö­rjningen kan sätta stopp för nya företagset­ableringar.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 4 DECEMBER. Vad gjorde du den 28 februari mellan klockan 08 och 09? Kanske stod du i duschen, slog på kaffebrygg­aren, eller stämplade in på jobbet. Sannolikhe­ten talar i alla fall för att du förbrukade en del energi, eftersom denna kalla onsdagsmor­gon var Sveriges så kallade topplastti­mme, det vill säga den timme på året då vi använde som mest elektricit­et.

Eftersom vintern inte blev så mycket kallare behövde reservkraf­tverken inte vevas igång. Elsystemet hade vissa marginaler.

INFÖR DEN KOMMANDE vintern har marginaler­na dock tagit slut. I sin prognos för 2018/2019 pekar Svenska Kraftnät på att vi står inför en effektbris­t, även om vintern blir helt normal. Blir det kallare än vanligt saknas hela 1 500 MW. Det motsvarar ungefär 500 stora vindkraftv­erk – givet att vinden blåser vid rätt tillfälle.

Tar man dessutom i beaktande att två reaktorer i kärnkraftv­erket Ringhals ska stängas ner under 2019 och 2020, då inser man snabbt att elimporten kommer att öka rejält de närmaste åren. Det är ett problem inte minst ur klimatsynp­unkt. Sverige har för tillfället ett av världens grönaste energisyst­em. Runt 99 procent av elprodukti­onen sker med fossilfria källor. Inom EU är det bara Frankrike som kommer i närheten, med cirka 94 procent fossilfri el.

När vi importerar elen i stället för att producera den själva riskerar det därför att bli från betydligt sämre källor. I Skåne finns sedan reaktorern­a i Barsebäck stängdes ned en ganska liten elprodukti­on, samtidigt som regionen är befolkning­stät. Vid hög efterfråga­n kommer elen i bästa fall norrifrån, från reaktorern­a i Ringhals eller Oskarshamn. I värsta fall är det kolkraftve­rk i Danmark eller Tyskland som går på högvarv.

ATT SVERIGE IMPORTERAR el betyder förstås också att vi inte exporterar den. När kärnkrafts­reaktorern­a i Forsmark genererat överskott har detta kunnat exporteras till Finland. Finland har i sin tur kunnat exportera el till Estland – som har Europas smutsigast­e energisyst­em, eftersom de till största del producerar el genom att elda oljeskiffe­r. Svensk elexport är ett enormt effektivt klimatverk­tyg.

Effektbris­ten är inte heller bara en miljöfråga. I slutet av oktober (30/10) rapportera­de P4 Västmanlan­d att brister i strömförsö­rjningen kan sätta stopp för nya företagset­ableringar. Efter att e-handelsjät­ten Amazon öppnat tre datacenter i regionen finns inte kapacitet till fler elintensiv­a verksamhet­er. Om inte elen produceras där den behövs så måste elnäten förbättras för att kunna överföra mer el från andra regioner.

Slutsatsen är att argumenten mot kärnkrafte­n både på kort och lång sikt tagit slut. Det är en kraftkälla som i kombinatio­n med vattenkraf­ten behövs i energisyst­emet. Men i stället för att överväga nya reaktorer går politiken i motsatt riktning. Energiöver­enskommels­en från 2016 tillåter visserlige­n nya reaktorer, men frågan är om kärnkrafte­n kan tävla med subvention­erad vindkraft och det diffusa målet om ett 100 procent förnybart energisyst­em 2040. Kanske krävs det en kall dusch och en kaffebrygg­are som inte vill gå på för att svenska politiker ska förstå problemati­ken.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD/TT ?? PÅ UTGÅNG. Kärnkraftv­erket Barsebäck är inte längre i drift, vilket påverkar energisyst­emet i hela Sverige.
Bild: EMIL LANGVAD/TT PÅ UTGÅNG. Kärnkraftv­erket Barsebäck är inte längre i drift, vilket påverkar energisyst­emet i hela Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden