Bohusläningen

Glöm inte Västra Götalands sjukaste

- Jan Nilsson professor i hjärt-kärlmedici­n och ledamot i Kungl. Vetenskaps­akademien

VÅRD. Västra Götalands regionpoli­tiker behöver prioritera de allra sjukaste under kommande mandatperi­od. Gamla och sköra människor har rätt till en god och sammanhåll­en vård som organisera­s utifrån deras behov.

Allt fler invånare i Västra Götaland har förmånen att bli riktigt gamla. Tyvärr innebär det också att många drabbas av allvarliga sjukdomar som hjärtsvikt, kol och cancer. Det ställer nya krav på hälso- och sjukvården för att kunna ge god vård till äldre människor som ofta är både sköra och multisjuka.

DAGENS PRIMÄRVÅRD HAR inte förutsättn­ingar att klara detta uppdrag. Den fragmenter­ade vården leder till att man som patient själv måste navigera rätt i en stor och komplex vårdorgani­sation. En både svår och orimlig uppgift för en sjuk människa.

Det är ovärdigt en välfärdsst­at som Sverige att gamla och sjuka behöver vänta i timmar på akutmottag­ningar för en första bedömning och sedan ännu längre på en vårdplats. Detta i miljöer som präglas av stress och personalbr­ist och där det ibland saknas möjlighet för den sjuka att kalla på hjälp.

”Miljöer som präglas av stress och personalbr­ist”

DET ÄR NU hög tid för Västra Götalands regionpoli­tiker att sätta de sjukaste patientern­a i centrum och säkerställ­a en bättre vård än vad dagens hälso- och sjukvårdss­ystem kan leverera. Jag vill uppmana de styrande i regionen att fokusera på tre avgörande frågor för en bättre hälso- och sjukvård för de allra sjukaste.

1. Integrera styrningen. Det krävs en gemensam samordning mellan olika aktörer och vårdnivåer som sätter patientens behov i centrum. Här finns goda exempel. I Norrtälje har landstinge­t och kommunen tillsamman­s bildat bolaget Tiohundra. Primärvård, sjukhusvår­d, vård- och omsorgsboe­nden, hemtjänst, hemsjukvår­d och rehabtjäns­ter styrs nu under ett och samma tak.

2. Stärk primärvård­en. Länder som satsar på primärvård­en har en mer effektiv och jämlikt fördelad vård. Västra Götalands primärvård behöver stärkas för att bli det samordnand­e navet kring den sköra och multisjuka patienten, med möjlighet att ta ansvar för att koordinera vården och omsorgen.

3. Forsknings­satsa på multisjuka. Det behövs mer kunskap för att bättre förstå vad som påverkar de multisjuka patientern­as hälsa, vad som är bäst tänkbara vård och hur vi förebygger ytterligar­e ohälsa och vårdskador. För det behövs riktade forsknings­satsningar kring gruppen sköra och multisjuka. Här kan regionen bidra med viktiga forsknings­medel.

VÄSTRA GÖTALANDS REGIONPOLI­TIKER måste nu ta ett större ansvar och satsa på de allra sjukaste under kommande mandatperi­od. Det skulle kunna göra stor skillnad under livets sista år för alla de människor i Västra Götaland som haft turen att bli gamla. Vi får inte glömma de sjukaste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden