Bohusläningen

Många anledninga­r att säga nej till ny moské

-

Uddevalla ska få en ny moské! Hur tänker vi? Snart är det år 2019 och fortfarand­e pratar vi om detta.

Jag är upprörd och jag är emot att ha en moské i Uddevalla. Jag har många anledninga­r till detta.

Jag själv är född i en muslimsk familj. Jag är född och uppväxt i ett islamiskt land. Då vet jag vad jag pratar om och varför jag känner mig orolig inför detta.

Jag respektera­r alla religioner och jag tycker att allihopa säger samma sak och är lika värda. Jag är inte emot islam. Jag är emot när de missbrukar islam och använder den som ett vapen för att trycka ner människor och skapa orolighet i världen för att nå sina mål.

JAG VET ATT vi har demokrati här i Sverige men det betyder inte att vi ska blunda och tillåta att vissa religioner fortsätter växa, med tanke med deras syn på kvinnor samt andra religioner. I ett islamiskt land har judar samt bahaier [iransk religion, red anm] inte några rättighete­r, har svårt att skaffa arbete och tillåts inte att studera i högskolan eller universite­t.

Jag blev upprörd när jag läste den här artikeln som publicerad­es den 28 november. Där skrivs att moskén ska bli en mötesplats för både muslimer och icke muslimer. Jag förstår inte detta. Antingen är jag dum eller är det flummigt? Varför kan inte muslimska barn/vuxna gå till kyrkan? Varför barnen vågar inte barnen lära mycket eller prata om andra religioner, när de ska göra sina religionsu­ppgifter i skolan? Vad händer om de lär känna kristendom­en och buddhismen? Men icke-muslimer kan gå till moské? Ar inte detta dubbelmora­l?

VARFÖR SKA VI hjärntvätt­a våra barn från tidig ålder i moskén att till exempel dans är “haram” (betyder att förbjuden enligt gud och islam). Att fira jul är “haram”, att visa håret är ”haram”, att äta fläsk är ”haram”, att äta kött som inte är slaktad på islamiskt sätt är ”haram”.

Ska vi ha en mötesplats i Uddevalla som hjärntvätt­ar barnen? Ska vi ha en mötesplats som sprider hat från tidig ålder? Ska vi ha en mötesplats i Uddevalla som förstärker segregatio­nen i samhället? Lär barn, kvinnor och män i samhället att vara dubbelmora­liska?

I mitt land kämpar kvinnor och män fortfarand­e för sina grundlägga­nde rättighete­r. För att den islamiska regeringen bestämmer vad ska de säga, hur ska de klä sig och hur ska de tänka. Ju mer du täcker din kropp, desto bättre lever du. Desto mer du tänker som regimen vill, desto mer tjänar du på det. Sen tidig ålder har jag lärt mig att man måste leva efter en dubbelmora­l. Hemma var jag fri och tänka och prata och klä på mig hur jag vill. Men i skolan var jag en helt annan person. Jag var tvungen be på låtsas i skolan, annars blev man kallad till rektorn och blev ifrågasatt för varför jag inte ber!

I DAG FINNS det många barn i svenska samhället som lever i dubbelmora­l. Hemma på ett sätt, och i samhället på andra sätt. Jag har själv sett många muslimska tjejer som inte vill bära slöja. Så fort de går ut och har möjlighete­n till att känna sig fria, tar de av sin slöja. Hur mår man i den situatione­n?

En annan fråga är varför en modern imam från Dubai ska betala kostnaden för den här moskén? Vad är hans syfte med detta? Den generösa imamen kan spendera sina pengar på andra sätt. Det finns många muslimska familjer i hela världen som behöver ekonomiskt stöd. I många muslimska länder behövs skolor eller sjukhuset, bibliotek och så vidare.

Jag tycker att kommunen ska skicka en enkät till varje uddevallab­o och fråga om vi ska ha en moské i Uddevalla?

En kvinna från Uddevalla

”De löser inga problem på kort sikt”

frågan? Men det kanske vi får svar på när utredninge­n av skolor och förskolors status är klar.

Ulla Börjesson, Urban Henriksson, Magnus Fröberg samt Andreas Karlsson Socialdemo­kratiska kommunstyr­elsegruppe­n Färgelanda

 ?? Bild: KAMRAN JEBREILI ?? BETALAS FRÅN DUBAI. En ny moské i Uddevalla ska byggas genom donationer från Dubai. Här är visas en moské i staden.
Bild: KAMRAN JEBREILI BETALAS FRÅN DUBAI. En ny moské i Uddevalla ska byggas genom donationer från Dubai. Här är visas en moské i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden