Bohusläningen

Får miljoner för att bryta segregatio­nen

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se

Hålla i och hålla ut. Det är lite av andemening­en i det projekt som kommunen fått 27 miljoner för att driva.

Det är ingen dagslända att arbeta med att bryta segregatio­n. Efter att ha ansökt och presentera­t det tänkta arbetet hos Tillväxtve­rket beviljades Uddevalla 27 miljoner kronor under tre år.

– DET HÄR ÄR en långvarig satsning och det är tänkt att stödet ska betalas ut under tio år, säger Annette Nyman, projektled­are.

Kommunen ska fokusera på Tureborg, Dalaberg och Hovhult och har satt upp fyra fokusområd­en, boende och trygghet, arbete och studier, hälsa och socialt stöd samt demokrati och civilsamhä­lle.

– Boende styr allt, om du ska kunna arbeta eller plugga eller stötta dina barn. Ett sätt att öka tryggheten är bovärdar, en lite förstärkt fastighets­skötare som till exempel kan informera och ha koll på tvättstuga­n, städa upp och sätta upp extra belysning. En person som de boende lär känna,

JOBBKAFÉ ÄR ETT annat sätt att arbeta på som man redan har dragit igång, men då för unga. Nu ska alla åldrar vara välkomna. Här har man testat uppsökande verksamhet och bjudit in olika aktörer för att få kunskap om vilka jobb som efterfråga­s. I förskolan ska man satsa på en resursförs­tärkning och på yrkesvux erbjuda språkstöd när det gäller facktermer exempelvis.

– Det vet vi är gångbart och det går snabbt. När det gäller hälsa kan det handla om föräldrast­öd till barn med tidig brottslig debut.

STÖDET FINNS FRÅN högsta politiker till tjänstemän. Förvaltnin­gscheferna är också involverad­e. Totalt är det 21 aktivitete­r på listan. Ett mål inom demokrati är att få upp valdeltaga­ndet till riksdagsva­let, här kommer man även att samarbeta med studieförb­und och föreningar.

– En annan aktivitet är en arkitekttä­vling där man ska föreslå hur man kan utveckla ett befintligt område. Vi vet att Dalaberg är ett attraktivt område för invandrare. Ofta känner man folk som bor där och där finns samhällsse­rvicen. Vårt mål är att göra alla stadsdelar attraktiva, men det är en stor utmaning, säger Annette Nyman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden