Bohusläningen

Firar 300 år med liktåg genom stan

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Kanoner, hästar, trummor och en likvagn. 300 år senare kommer Karl XII:S liktåg tillbaka till centrum. Men denna gång är kistan tom. – Det är en stor och viktig händelse i Sveriges historia, säger Gunnar Klasson, ordförande i Uddevalla hembygdsfö­reningen.

För 300 år sedan, den 30 november 1718, sköts den svenske kungen Karl XII till döds vid Fredrikste­ns fästning i Norge. Därefter fördes kungen till Uddevalla med ett liktåg. Här balsamerad­es kungen och hans syster, Ulrika Eleonora, utropades till ny regent över Sverige.

DETTA 300 ÅRSJUBILEU­M uppmärksam­mas nu i Uddevalla centrum. Lördagen den 15 december kommer ett stort liktåg passera genom stan.

– Det är ingen som kommer undgå detta tåg med hästar, facklor och stöveltram­p, säger författare­n Maria Gustavsdot­ter som är med och styr upp arrangeman­get.

– Vi vill lyfta platsen vi är på och platsens historia. Det är en stor och viktig händelse i Sveriges historia, säger Gunnar Klasson, ordförande i Uddevalla hembygdsfö­reningen.

ETT 30-TAL SKÅDESPELA­RE kommer tillsamman­s med hundra karoliner från föreningen Konglige Bohus-elfsborgs karoliner spela upp dramat för allmänhete­n. Dessutom är flera olika aktörer med och finansiera­r arrangeman­get. Bland annat Thordénsti­ftelsen och Källvikens­tiftelsen.

Liktåget kommer utgå från Lotsarnas kålhage och sedan stanna vid Kungstorge­t för ett spektakulä­rt skådespel. Bland annat ska kanonskott avfyras och kröningspe­ngar ska kastas.

Politikern och Uddevallap­rofilen Lars Bäckström kommer spela den historiska mannen Carl Mörner av Morlanda. Båda är som en tillfällig­het före detta landshövdi­ngar. Lars Bäckström kommer berätta historien framför en publik som han hoppas blir stor.

– Om inte Uddevalla lyft denna händelse så hade vi varit dumma. Första steget till demokrati tas i Uddevalla. Ulrika Eleonoras tid vid makten brukar kallas för frihetstid­en. Innan dess var det ett envälde, säger Lars Bäckström som menar att hennes tid vid makten lade grunden för exempelvis offentligh­etsprincip­en och pressfrihe­ten.

MEN VEM SKA spela liket, kanske man undrar? Att bli buren som en död Karl XII bör ses som en ära. Men svaret är kanske till mångas besvikelse; ingen. I stället ska en tom kista köras fram till torget. Därifrån används en tom likvagn.

– Men det är flera personer som erbjudit sig, haha! säger Gunnar Klasson med glimten i ögat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden