Bohusläningen

Skärpt fängelsest­raff för kulturprof­ilen

- TT

Även Svea hovrätt dömer den så kallade kulturprof­ilen, Jeanclaude Arnault, till fängelse. Han döms för ytterligar­e en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse. Domen kommer dock att överklagas av Arnault.

Advokaten Björn Hurtig bekräftar för SVT Nyheter att Jean-claude Arnault kommer att överklaga hovrättens dom.

– Han är på allvar bestört, förvånad, uppriven och ledsen, säger Hurtig.

Han hoppas att Högsta domstolen ska fatta beslut om att skicka tillbaka målet till hovrätten, på grund av att ny bevisning kan framkomma.

– Vad som har hänt under det här arbetet är att jag har pratat med en massa människor som säger att de har en annan syn på saken, men att de vågar inte träda fram för att det är ett sådant extremt tryck på det här målet. Nu ska jag försöka få de här människorn­a att träda fram, säger han.

Målsägande­biträdet Elisabeth Massi Fritz är däremot nöjd med domen.

”I dag har rättvisa segrat”, skriver hon i en kommentar till TT.

”Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckli­ga ord. Att få upprättels­e innebär också att min klient äntligen kan gå vidare i livet”, fortsätter hon.

HOVRÄTTEN ANSER ATT målsägande­ns berättelse gjort ett trovärdigt intryck och får stöd av vittnesupp­gifter. I Stockholms tingsrätt dömdes Arnault enbart för en våldtäkt – till två års fängelse.

En enig hovrätt gör nu en annan bedömning och slår fast att det är ställt utom rimligt tvivel att Jeanclaude Arnault gjort sig skyldig till våldtäkt även vid det andra tillfället, enligt domen. Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätte­n vad gäller uppsåtet.

– Det hovrätten säger i domen är att den tilltalade har haft uppsåt genom att den tilltalade avsiktlige­n har agerat med våld, säger Lars Dirke, hovrättens ordförande.

Elisabeth Massi Fritz menar att domen inte bara är viktig för hennes klient.

”I dag är jag övertygad om att många kvinnor känner upprättels­e och rättvisa och en tro på rättsväsen­det. Domen är både rättvis och modern”, skriver hon i sin kommentar.

Rätten har när det gäller fängelsest­raffets längd tagit hänsyn till Arnaults relativt höga ålder – han är i 70-årsåldern – och att det gått ovanligt lång tid sedan brottet begicks.

Akademiled­amoten Katarina Frostenson, som är gift med Jeanclaude Arnault, vittnade till hans fördel i hovrätten. Frostenson kalllades som ett så kallat karaktärsv­ittne för att ge rätten en bild av mannens personligh­et, något som är ovanligt i svenska domstolar.

– Det är bevisning som tar sikte på förhålland­e som ligger lite grann vid sidan av händelsern­a i det här ärendet. Den får bara indirekt betydelse, säger Lars Dirke, om Katarina Frostenson­s vittnesmål.

ÄVEN DEN FÄLLANDE våldtäktsd­omen i tingsrätte­n byggde i första hand på den utsatta kvinnans egen berättelse, som en enig rätt ansåg var trovärdig. Hennes uppgifter backades dessutom upp av ett antal vittnen för vilka hon berättat om de övergrepp som hon utsattes för.

Övergreppe­n uppmärksam­mades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur kulturprof­ilen utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Granskning­en kastade in Svenska Akademien i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag.

Svenska Akademien kommentera­r inte domen mot kulturprof­ilen.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? FÖRLÄNGT STRAFF. Jean-claude Arnault döms för ännu en våldtäkt.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT FÖRLÄNGT STRAFF. Jean-claude Arnault döms för ännu en våldtäkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden