Bohusläningen

Centern kan avgöra politisk ödesvecka

- OWE NILSSON/TT PETER WALLBERG/TT LARS LARSSON/TT

Samtalen mellan Socialdemo­kraterna, Centern och Liberalern­a kan vara i ett avgörande skede. Mycket uppges hänga på Centerpart­iet. Ett besked om det bär vidare mot en ny regering, eller brister, kan komma under tisdagen.

Centerns partistyre­lse och riksdagsgr­upp satt i möten på måndagen och finansmini­ster Magdalena Andersson ställde in sin resa till Eu-möten i Bryssel, med hänvisning till regeringsb­ildningen.

I helgen har S och Stefan Löfven haft tillfälle att reagera på förra veckans kravlistor från C och L.

Framför allt C måste nu ta ett beslut om man ska fortsätta. Liberalern­a har välkomnat att talmannen Andreas Norlén har gett Löfven mer tid, med en första respit till den 5 december.

DET BRÅDSKAR OM Sverige ska få en regering i närtid, budgetomrö­stning och storhelger väntar runt hörnet. Finns ingen lösning i nästa vecka och Löfven röstas ned igen, kan jul och nyårshelge­rna sätta stopp för ytterligar­e försök till januari.

Enligt uppgift till TT från flera håll bedöms en stor del av avgörandet ligga i Centerpart­iets händer.

När partiets riksdagsle­damöter anlände till sitt möte på måndagseft­ermiddagen ville de inte ge några kommentare­r alls till TT.

En initierad källa säger till TT att man under tisdagen bör veta om partierna anser att det är värt att gå vidare.

Det avgör också om det blir någon pressträff med Löfven och talman Andreas Norlén på onsdag, den 5 december. Där aviserar Norlén i så fall dag för en omröstning om Löfven. Talmannen kan dock ge Löfven ytterligar­e några dagar att få ihop ett regeringsu­nderlag.

Centerleda­ren Annie Lööf verkar ha mildrat den hårda ton hon hade när hon förra veckan lanserade en kravlista till Stefan Löfven, och pratar nu om ”angelägna reformer” i inlägg på sociala medier.

I förra veckan talade Lööf om att Löfven måste godta hennes krav, mer eller mindre utan förhandlin­g.

LIBERALERN­AS LEDNING HAR mandat att inleda förhandlin­gar med Löfven. L måste dock kalla in sitt partiråd för att klubba om L ska rösta ja eller lägga ned rösterna i en riksdagsom­röstning om Löfven.

Löfven ska, som det ser ut nu, avrapporte­ra till talmannen tidigast onsdag morgon. Därefter kan Norlén föreslå Löfven som statsminis­ter. Omröstning­en måste hållas inom fyra kalenderda­gar.

 ??  ?? CENTERNS ANNIE LÖÖF.
CENTERNS ANNIE LÖÖF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden