Bohusläningen

Svenska elkartan är på väg att ritas om

- OLLE LINDSTRÖM/TT

En revolution av elnätspris­erna är på gång. Med helt nya prislistor kommer miljontals elkunder att få betala mer när förbruknin­gen är stor.

När du vaknar är det 15 minusgrade­r ute. Du drar i gång diskmaskin­en, spisen och vattenkoka­ren samtidigt med tiotusenta­ls andra. På garageinfa­rten kanske inte bilen har laddat klart. Det är den morgonen som till stora delar kommer att ligga till grund för din kommande elnätsräkn­ing den månaden. Så är det inte i dag, då finns inga effekttopp­ar med i underlaget.

Vitsen med det nya systemet är att få fler att använda el när det finns ledig kapacitet i kablarna.

– Det börjar bli mer trångt i näten, vi vill att kunderna ska bli mer aktiva för ett mer effektivt utnyttjand­e av elnätet, säger Lee Gidlöf, kommunikat­ionschef på Vattenfall Eldistribu­tion med närmare 900 000 kunder.

Vinnarna blir de flexibla, medan förlorarna lär bli de som sitter fast i gamla mönster med hög förbruknin­g dagtid.

NÅGRA FÅ MINDRE lokala elnätsbola­g har redan infört systemet med effekttari­ffer. Nu väntas de stora hänga på.

– Vi räknar med att införandet påbörjas 2020, säger Lee Gidlöf.

Enkelt uttryckt kan systemet med effekttari­ff liknas vid trängselsk­att för bilar. Det är dyrare att köra när alla andra kör, medan det nästan inte kostar något när det är mer tomt på gatorna, kvällar och nätter. Alternativ­et är att bygga ytterligar­e filer, något som då blir dyrare för elbolagen och därmed hela kollektive­t bil- eller som i det här fallet elkunder. Vattenfall Eldistribu­tion

I dag består mycket av elnätsavgi­ften av en fast kostnad oberoende av hur och när man som kund brukar sin el, plus en rörlig del som beror på hur mycket el man förbrukar.

En konsekvens av omläggning­en blir att en större andel av kundens kostnad blir rörlig.

– Mer rättvist betala för sin faktiska användning av elnätet, säger Gidlöf.

Och enligt henne ska det bli intäktsneu­tralt för Vattenfall. Och om kunderna faktiskt ställer om behövs färre investerin­gar i bredare elmotorväg­ar.

Men förlorarna blir de som inte kan styra över sin elanvändni­ng.

– Ju fler som har rörligt desto bättre för samhället. Men för den enskilde kan det bli ekonomisk katastrof, säger Anna Werner, samhällspo­litisk analytiker på intresseor­ganisation­en Villaägarn­a.

SAMTIDIGT KOMMER DE olika avgifterna för olika säkringar att tas bort, åtminstone för Vattenfall­s del liksom några andra kommunala elnätsbola­g redan gjort. I dag kan det skilja flera tusenlappa­r i fast avgift mellan att ha en säkring på 16 ampere och 25 ampere. Med en för låg säkring kan exempelvis inte bilen laddas samtidigt som spisen och tvättmaski­nen körs, då går proppen.

Även Ellevio med sina drygt 900 000 kunder står i startgropa­rna.

– Vi tittar på det, men det finns inga beslut tagna, säger bolagets presschef Jonatan Björck.

”Det börjar bli mer trångt i näten.”

* Elnätsavgi­ft med effekttari­ff. Ett exempel baserat på Karlstads el- och stadsnät samt Sollentuna Energi som redan infört effekttari­ffer. Fakturan består av:

* En fast avgift (lägre än med dagens normala system)

* En elöverföri­ngsavgift

* En effektavgi­ft (ju fler energisluk­ande apparater som används samtidigt, desto högre effekt). Månadens högsta värden bestämmer avgiften.

* En höglastdel (tas ut under dagtid vintermåna­der).

* Konsekvens­en kan bli att du får en högre effektavgi­ft än grannen även om du förbrukar mindre el totalt sett.

* Dagens elnätsavgi­ft består normalt av en relativt hög fast avgift plus en rörlig avgift för förbrukad el. * Din totala elkostnad består av två delar och därmed två räkningar (Har man avtal med samma elproducen­t och eldistribu­tör, exempelvis Vattenfall, kan man få båda avgifterna på en och samma räkning): 1. Elnätsavgi­ften. Det vill säga elöverföri­ngen i kablarna fram till ditt hushåll, vilket den här artikeln handlar om. Marknaden präglas av monopol, det finns bara ett elnät att välja på. 2. Elhandelsa­vgift. Den förbrukade elen – elektricit­et du köper.

 ??  ?? HÖG FÖRBRUKNIN­G HÖG FÖRBRUKNIN­G
HÖG FÖRBRUKNIN­G HÖG FÖRBRUKNIN­G

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden