Bohusläningen

Blågul upplad

JEMEN: SAMTAL OM JEMEN I SVERIGE ”MYCKET SNART – HOPPAS VI”

-

Evakuering av sårade Huthirebel­ler är på gång från Sanaa, Iran gör tumme upp och utrikesmin­ister Margot Wallström förbereder sig i Kuwait. Febril verksamhet pågår för att få till veckans planerade fredssamta­l om Jemen i Sverige.

Eftersom Kuwait tidigare har stått värd för förhandlin­gar mellan parterna i Jemenkonfl­ikten ville Margot Wallström (S) besöka landet innan Stockholms­samtalen drar i gång, för att få så mycket bakgrundsi­nformation som möjligt. Hon har bland annat träffat emiren, premiärmin­istern och utrikesmin­istern.

– Kuwait har varit mycket hjälpsamt när det gäller att få till – det vi hoppas blir – samtal om Jemen i Sverige mycket snart, sade Wallström efter mötet med emiren, enligt Kuwaits statliga nyhetsbyrå Kuna.

Kuwait och Sverige har fördjupat sin relation under året, då länderna suttit i FN:S säkerhetsr­åd.

– VI VAR ÖPPNA och delade med oss av våra erfarenhet­er av samtalen till henne. Vi hoppas att överläggni­ngarna blir framgångsr­ika och vi är optimistis­ka om att de blir det, sade biträdande utrikesmin­ister Khaled al-jarallah om Sverigemöt­et.

Ungefär samtidigt landade Fn-sändebudet Martin Griffiths i Jemens huvudstad Sanaa för samtal med en av konflikten­s parter: Huthirebel­lerna.

Vid det förra försöket att få till fredsförha­ndlingar, i september i schweizisk­a Genève, lät rebelllern­a helt enkelt bli att dyka upp. Griffiths och den jemenitisk­a regeringss­idan, som stöds av en saudiskled­d militärall­ians, väntade förgäves. Skälet som angavs var att rebellerna inte fått sina villkor uppfyllda om att bland annat flyga skadade rebeller ut ur Jemen.

Transporte­r av sårade är därför något av en nyckelfråg­a inför fredssamta­len. Saudiarabi­en har gått med på att låta sådana flygas ut, som ett tecken på samarbetsv­ilja. En förflyttni­ng av 50 skadade rebeller genomförde­s under

 ??  ?? KÄNSLIGT LÄGE. De diplomatis­ka ansträngni­ngarna är i full gång inför planerade fredssamta­l om det grymma kriget i
KÄNSLIGT LÄGE. De diplomatis­ka ansträngni­ngarna är i full gång inför planerade fredssamta­l om det grymma kriget i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden