Bohusläningen

Mer tid krävs om sommartid i EU

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Tiden är ännu inte mogen för EU:S medlemslän­der att bestämma sig för att slopa framtida tidsomstäl­lningar. – Nu får vi mer tid, konstatera­r även Sverige om förhandlin­garna i Bryssel.

Eu-kommission­en hade hoppats på snabba ryck när förslaget om slopad tidsomstäl­lning lades i september. Redan 2019 var då tänkt att bli det sista året som EU:S invånare behövde ställa fram och bak sina klockor två gånger om året.

När Eu-ländernas tidsansvar­iga ministrar samlades i Bryssel på måndagen blev det dock bara en lägesrappo­rt, i väntan på framtida beslut.

– Framför allt är det viktigt att vi får mer tid. Väldigt många länder blev överraskad­e av den snabba tidsplan som kommission­en lade fram, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) på väg in till mötet.

ATT BESLUTET DRÖJER har med samordning­en att göra. Merparten av Eu-länderna är oroade för att slopandet av tidsomstäl­lningarna ska innebära nya tidsskilln­ader mellan olika Eu-länder, om vissa väljer att framöver köra på evig sommartid, medan andra stannar kvar i normaltid.

Enligt ordförande­landet Österrike kommer dock Eu-kommission­en att hålla i en koordineri­ng så att det blir antingen eller för allihop.

– DET FÅR INTE bli ett tidslapptä­cke. Det vore helt ologiskt om Tyskland eller Ungern eller Italien eller Österrike har olika tider. Vilken modell vi ska välja – det får vi avgöra via diskussion­er. Vi vet att Tyskland föredrar sommartid, men det är fortfarand­e öppet för många länder, säger transportm­inister Norberth Hofer i Bryssel. Eneroth håller med. – Det (ett lapptäcke) skulle inte gynna vare sig handel eller rörlighet över gränserna. Nu får vi mer tid och då har vi möjlighet att samordna mellan medlemslän­derna och det är bra. Vi vill ju inte hamna i ett läge där vi har tidsskilln­ad mellan Sverige och Danmark till exempel, säger infrastruk­turministe­rn. Ordförande­landet Österrike räknar nu med att tidsomstäl­lningarna eventuellt kan ha slopats i EU tidigast år 2021.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden