Bohusläningen

HON SÖKER NYA MÅL

JETSKI: NU BLIR VÄRLDSMÄST­AREN TV-SPELSKARAK­TÄR

- FRIDA EKBORG frida.ekborg@gp.se

Hon bor i Älvängen men spenderar över 20 veckor utomlands varje år för träning och tävling.

– Mina kompisar tror att det är som semester, men jag kommer hem och är helt slut. Både fysiskt och mentalt är jag helt utmattad, berättar Emma-nellie.

BARA 20 ÅR, men med en meritlista som knäcker vilken annan jetskiföra­re som helst, har hon rutin på tävlandet – trots att just återhämtni­ngen kan vara svår att få till.

På söndag åker hon till Thailand för en veckas tävling, därefter boardar hon flyget som tar henne direkt till Dubai och Sharjah som ligger i Förenade Arabemirat­en, där hon ska köra sista och avgörande deltävling­en i VM. Just nu ligger hon tvåa, med nio poäng upp till förstaplat­s, och nosar på det tredje Vm-guldet.

– Det är absolut inte omöjligt att jag kammar hem det. Det är min paradplats att tävla och jag brukar få till det där. Jag har tävlat där flera gånger tidigare och vet hur vattnet brukar vara, säger Emma-nellie. världsmäst­are i jetski

Vinner hon årets VM vet hon precis vad hon ska göra härnäst. Förutom några extra lediga dagar i Dubai och en eventuell guldfest hemma så blir det hårdtränin­g. Hon känner sig klar med damklassen. Nu ska hon ta steget in i herrarnas tävling.

– Vinner jag detta har jag vunnit det mesta man kan vinna och jag känner mig ganska klar. Då är det bara att gå till killarna som gäller. Om jag inte har några nya mål så kan jag lika gärna sluta – och det vill jag inte.

ATT KVINNLIGA OCH manliga idrottare har olika fysiska förutsättn­ingar står klart även i jetskispor­ten, och Emma-nellie – som jobbar som bodypump- och spinningin­struktör – ska nu försöka bygga en starkare kropp genom grundstyrk­a, mer uthållighe­t och körtimmar med jetskin.

– Jag gillar utmaningar, men jag har ändå en fördel med att vara ganska liten. Jag har låg tyngdpunkt naturligt och behöver inte kämpa lika mycket för att få jetskin dit jag vill. Mina varvtider matchar redan killarnas.

Förutom arbete inom träning jobbar hon aktivt med sina sponsorer för att finansiera tävlandet. Dessutom lanseras, i samarbete med ett svenskt spelutveck­lingsföret­ag, ett tv-spel där EmmaNellie har huvudrolle­n.

– Det känns skitcoolt. Hela grejen är en milstolpe för sporten. Jag har jobbat för att nå nya plattforma­r och bli en sportkändi­s och nu är jag där. Detta öppnar dörrar för mig som kanske skulle varit stängda annars.

Dubbla Vm-guld – med sikte på ett tredje, flera mästerskap­stitlar och nu också en egen karaktär i ett tv-spel. 20-åriga Emma-nellie Örtendahl, som tävlar för Orust jetskiklub­b, har gjort allt. Nu ställer hon siktet på killarnas klass. – Har man inget mål kan man lika gärna lägga av, och det vill jag ju inte, säger Emma-nellie.

EMMA-NELLIE HAR FÅTT skicka in bilder på sig själv och gå på flera möten för att hennes avatar skulle bli så lik henne som möjligt. Har du testat spelet?

– Jag är inte så haj på spel faktiskt. Spelet heter Emma-nellie Challenge, en tävling inom tvspelet Aqua moto racing utopia, och jag är den högsta bossen man ska slå – vilket inte är så lätt. Jag har svårt att tro att jag kommer kunna slå mig själv faktiskt, säger Emmanellie och skrattar.

”Detta öppnar dörrar för mig som kanske skulle varit stängda annars”

EMMA-NELLIE ÖRTENDAHL

 ?? Bild: JOSEFINE LOFTENIUS ?? TV-SPEL. Emma-nellie Challenge heter tv-spelet som är baserat på jetskiföra­ren Emma-nellie Örtendahl.
Bild: JOSEFINE LOFTENIUS TV-SPEL. Emma-nellie Challenge heter tv-spelet som är baserat på jetskiföra­ren Emma-nellie Örtendahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden