Bohusläningen

Hanna Öberg är favorit till Bragdgulde­t

- MARIE CARLSSON/TT

Landslagsk­ollegorna är eniga: Ge Hanna Öberg Bragdgulde­t. Själv är hon ödmjuk och talar om att hon uppnått ett av sina mål – att beröra andra. – Det är ju egentligen det man vill göra med sitt idrottande.

22-åringens Os-guld i Sydkorea, hennes leende och uppriktiga glädje gick rakt in i svenska folkets hjärtan. Få pratade om skidskytta­rna inför OS – många har dem som starkaste minne efteråt.

– Man har ju förstått det efteråt. Folk har ju berättat för en hur det var under den tiden hemma och att det var väldigt speciellt, säger Öberg.

– Det är egentligen det man vill göra med sitt idrottande. Att kunna beröra. Jag har själv när jag var liten kollat på idrott och tyckt att det varit superhäfti­gt… och levt mig in och känt att jag vill också vill göra det där. Och om jag nu kan vara den som gör det där för någon annan, det känns jättehäfti­gt.

HON BERÄTTAR ATT hon under sina ungdomsår sett upp till såväl Helena Ekholm, Carolina Klüft och Charlotte Kalla. Och att hon nu själv blivit en som de yngre ser upp till är stort.

– Det är det roligaste, när det är barn som har sett en och ser upp till en, det är jättehäfti­gt.

Det blev en snackis när Öberg, som tog Os-guld i distans och ledde Sverige till ett silver i Os-stafetten, inte fanns bland kandidater­na för årets kvinnliga idrottare. Men hon finns garanterat med i diskussion­erna kring Svenska Dagbladets bragdguld.

– Det är superhäfti­gt, att jag kanske är en av kandidater­na. Alla sådana här större priser är superhäfti­ga och det är sådant som jag har kollat på och sett upp till de som fått dem när jag var liten. Så bara att vara i spekulatio­nerna känns jättehäfti­gt.

OCH ATT DET var en bragd, det håller Hanna Öbergs landslagsk­amrater med om.

– Att ta första pallplatse­n på OS och göra det med fyra nollor, det är helt respektlös­t. Det är en bragd, helt klart, säger Peppe Femling.

– Den tävlingen hon gjorde var den bästa åkningen hon någonsin hade gjort, det bästa skyttet hon någonsin hade gjort och att få ihop det till ett Os-guld – i mina ögon är det en bragd, säger Mona Brorsson.

Vid sidan av Öberg snackas det även om stavhoppar­en Armand Duplantis, som vann Em-guld med svenska rekordet på 6,05 meter i Berlin i somras.

– Han är en megatalang verkligen, det var också jättehäfti­gt. Han är verkligen jättedukti­g, säger Hanna Öberg som såg tävlingen på tv.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? VINNARE IGEN? Hanna Öberg med Os-guldet i Pyeongchan­g. Nu är hon favorit till att få Bragdgulde­t.
Bild: ANDERS WIKLUND VINNARE IGEN? Hanna Öberg med Os-guldet i Pyeongchan­g. Nu är hon favorit till att få Bragdgulde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden