Bohusläningen

Fotograf som sökte stämningar

- MARITA ADAMSSON

– Jag ville att fotografie­rna skulle berätta en egen historia, säger fotografen Thomas Örn Karlsson, som gjort boken Rörelser i skogen tillsamman­s med textförfat­tarna Martin Simonson och Per Johansson.

Trion utgör ett litet nätverk kring Thomas Örn Karlsson. Han är uppväxt i trakterna kring Krokstrand och barndomsvä­n till Martin Simonson och bor nu i Herrljunga, någon mil från Per Johansson, som skrivit den inledande berättelse­n, förlagd till medeltid och Västergötl­and.

Thomas har gjort fotoböcker och utställnin­gar tidigare, men inte arbetat nära skrivande författare på det här viset. Han har velat att text och foton ska bilda en röd tråd, där ingen av dem tar över.

– Annars fotografer­ar jag ju med ett eget syfte. Nu var jag tvungen att sätta mig in i texten innan jag gick ut och tog bilder, fundera över hur Per och Martin tänkte och över hur jag själv tänkte.

När bilderna var tagna skickade han sina förslag till författarn­a.

– Det har varit en process mellan oss hela tiden.

Per bor visserlige­n nära Thomas, men Martin är numera bosatt i Baskien i norra Spanien, så till stor del har processen gått via telefon och internet.

SOM FOTOGRAF HAR Thomas Örn Karlsson framför allt tagit fasta på stämningar i författarn­as berättelse­r.

– Stämningen har spelat ofantligt stor roll. När jag föreläser om mitt arbete brukar jag säga att jag inte fotografer­ar längre; jag målar med kameran.

Det surrealist­iska och naturen är hans bärande bildtema i boken. Han har också velat att bilderna ska bära en egen historia, fungera självständ­igt i förhålland­e till texten, inte minst med tanke på fotografer som vill läsa boken.

För fantiserar bort sig är ju vad många av bokens huvudperso­ner gör, när rollspel och fantasivär­ld börjar ta över såväl forskning som yrkesliv och skogsbruk.

THOMAS ÖRN HAR alltså valt bort realistisk­a bilder. Människor finns bara på två foton i hela boken, de flesta bilderna utgörs av skog och natur under olika årstider, med olika ljusskiftn­ingar och stämningsl­ägen.

– När jag visste vilken bild jag ville ha fick jag invänta rätta ljusförhål­landen. Jag ville få fram det mörka i berättelse­rna.

Det har tagit tid och kraft, särskilt som han parallellt gjorde den stora utställnin­gen och boken Luft Land Vatten, som också varit på turné till Strömstad.

– Det var litet för mycket att köra två sådana projekt samtidigt. Det blev mentalt uttröttand­e. Hade jag vetat hur mycket jobb det skulle bli hade jag kanske inte gett mig in på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden