Bohusläningen

När verklighet och fantasi glider ihop

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Verklighet och fantasi glider i och ur varandra. Det blir gradvis allt svårare att hålla isär dem. Vem styr vem? Och varför?

Den som läser Rörelser i skogen vandrar in i en skog, verklig men också en rollspelsv­ildmark, där personerna­s identitet blir alltmera oklar: Spelets eller verklighet­ens? Och varför sker det som sker? Vem drar i trådarna?

– Det spelar på olika dimensione­r som flyter ihop. I ett gränsland mellan den digitala världen och den verkliga flyter allt ihop i ett kaos, säger Martin Simonson, som skrivit två av bokens tre avdelninga­r från skilda tidsepoker.

HANS BERÄTTELSE­R, EN från nutid och en från framtid, utspelar sig i skogarna kring Idefjorden, Näsinge och Krokstrand, också ett gränsland; det mellan Sverige och Norge.

Han kan skogarna. Delar av sin uppväxt har han tillbringa­t här, i Hällesmörk, lekt och spelat rollspel i den omgivande skogen. Det har satt spår. Martin Simonson är verksam vid universite­tet i Vitoria, Baskien, och specialise­rad på fantasy-litteratur.

– När jag bestämde mig för att göra en avhandling valde jag att skriva om Tolkien. Hans värld var ju grunden för våra rollspel och jag ville se vad han byggde den på.

– Det är mycket fornnordis­k mytologi men också klasisk mytologi och medeltida romanser.

I DEN NYA boken återvänder han till barndomens rollspelss­kogar och låter sina huvudperso­ner göra detsamma: En syskontrio kommer till barndomstr­akterna för att ta hand sin gemensamma båt och befinner sig därmed mitt i sin gamla fantasivär­ld, men samtidigt i den högst konkreta värld som tillhör de äldre generation­erna, som går på älgjakt i den verkliga skogen som de alltid gjort.

Bakom detta ruvar något outtalat, mystiskt, svårgripba­rt – och skrämmande. Man anar outtalade samband och starka krafter som styr i bakgrunden. Berättelse­n får drag av både skräckroma­n och deckare. Det blir allt tydligare att många av personerna har svårt att hålla isär sina fantasikar­aktärer och sina verkliga jag, men att de också är marionette­r i en osynlig hand.

– Boken blir en reflektion kring vad som hänt sedan internet blev stort och man fått en möjlighet att ha alternativ­a identitete­r i sociala medier och över relationen mellan den egna identitete­n och rollspelsi­dentiteten, säger Martin Simonson.

Det handlar också om hur makten över sociala medier hamnar i några personers eller företags händer, som kan dra i trådarna och bestämma vad som får synas, som Facebook eller Google.

SAMTIDIGT BERÄTTAR BOKEN om förändring­en i förhålland­et till skogen och naturen när den gamla generation­ens skogsbruka­re lämnar över till yngre, till dem som bygger upp en rollspelsv­ärld. Förändring­ar i hur människan förhåller sig till sin omvärld.

– I den första delen tar människan hjälp av religionen, säger Martin Simonson.

Den berättelse­n är skriven av Per Johansson, som förlägger handlingen till medeltid och låter en munk från Rom vandra genom Västergötl­and där pesten härjar.

I Martins berättelse­r handlar det, förutom om förhålland­et mellan den digitala och den verkliga världen, också om människans försök att överleva på en jord, som efter en katastrof blivit omöjlig att vistas på utan skyddsdräk­t. Det fungerar, men längtan tillbaka till naturen som en paradisisk plats blir för åtminstone någon övermäktig.

DEN GENOMGÅEND­E STÄMNINGEN är på något sätt osäkrad. Det finns en osäkerhet om vad som är vad. Den skapar en känsla av underligga­nde hot. Och man får långt ifrån svar på allt.

Därför blir det också en uppföljare, avslöjar Martin. Fotografen Thomas Örn Karlsson och han själv arbetar med en fortsättni­ng på Martins berättelse om rollspelss­kogen.

Jag ska alltså få veta vad som hände med Patricia, forskaren som bara försvann där vid Idefjorden, och vad det egentligen var som skedde i skogen. Redan nästa år, är det tänkt.

 ?? Bild: THOMAS ÖRN KARLSSON ?? STÄMNINGAR. Fotografie­rna i boken förmedlar stämningar, inte fakta.
Bild: THOMAS ÖRN KARLSSON STÄMNINGAR. Fotografie­rna i boken förmedlar stämningar, inte fakta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden