Bohusläningen

Se fram emot våren

TRÄDGÅRD: DU KAN FÖRARBETA MYCKET REDAN NU

- GUNNEL CARLSON/TT

Det finns gott om saker att göra även på vintern, till och med i norra Sverige. När träd och buskar har tappat sina löv visar sig trädgården från en annan sida. Plötsligt kan man upptäcka luckor som dolts av lövverket. Kanske behöver något nytt planteras för att fylla upp?

November och december är en bra att tid att gå en runda i trädgården och se konturerna. Var behövs det mer grönt eller kanske tvärtom: vad behöver jag ta bort eller beskära för att lyfta fram något annat? Den här tiden på året är det också skönt att bara gå i trädgården och fundera på nya stigar eller sittplatse­r. Var sitter jag helst och var ser jag trädgården från sin finaste sida? Lägg ut en markering där du vill göra en ny plats att vila på.

ENKLASTE SÄTTET ATT göra en ny rabatt eller en gång är att grunda med tidningspa­pper. Välj en plats, bry dig inte om ifall det ligger en bit gräsmatta eller en massa ogräs där. Bred ut dagstidnin­garna direkt där du vill anlägga det nya. Vill du skapa en rabatt, lägg grov kompost direkt på papperet och fyll sedan med kompostjor­d. Toppa med plantering­sjord. Här kan du så fröer eller sätta ettåriga växter första året. År två har eventuellt gräs förmultnat under tidningarn­a och du kan plantera perenner i rabatten.

Väljer du att göra en ny stig lägger du barkmull eller annat valfritt material ovanpå tidningarn­a. Det är ett enkelt arbete som inte varar i evighet. Barkmullen behöver delvis ny påfyllning varje år och man få hålla koll så att det inte landar för mycket löv på den eller ogräsfrön som riskerar att gro på ytan.

ATT STÄDA VÄXTHUS kanske inte låter så lockande, men det är väldigt tillfredss­tällande. Särskilt på våren när man öppnar dörrarna till ett fräscht utrymme. Bär ut allt, spola av glas och väggar och tvätta gärna med såplösning eller t-sprit i alla hörn. Torka av och diska krukor och redskap. Det får gärna dofta gott av såpa när allt sedan sätts tillbaka.

Ett kallväxthu­s är det perfekta stället för vinterförv­aring av perenner eller små buskar i kruka som är härdiga, men föredrar att stå där det är vindstilla och svalt över vintern.

Vintern är också tiden när du kan organisera din trädgård. Prova att rita upp den på ett papper. Mät tomten och gör en enkel skiss över hur den ser ut och vad du har planterat som stomme i den. Gör gärna en växtlista över vilken slags häck, träd och buskar du har.

Att titta igenom årets bilder är också ett bra sätt att påminna sig om hur trädgården verkligen ser ut när det blommar som bäst. Kanske är det genom att se på sommarens bilder i lugn och ro som du inser vad nästa projekt ska bli?

Varje år kommer det mängder med nya trädgårdsb­öcker. Passa på att kolla årets utgåvor. Gå till närmaste bibliotek och se vilka som passar dig bäst. Där kan man också läsa hela årgångar av trädgårdst­idningar. Kolla vad de skrev om förra vintern, säkert dyker det upp någon bra att idé att låna.

När vinterstor­marna viner utanför fönstret är det perfekt att börja drömma om våren. En del av trädgården ligger redan i startgropa­rna för nästa säsong och då gäller det att hänga

DET FINNS ÄVEN arbete man inte bör göra under sen höst och vinter. Klipp inte ned perennerna, de behöver skydda sig själva när de vissnar ned. Prydnadsgr­äsets vippor ska stå så länge de orkar. Många ger sig inte förrän en bit in i februari.

Övervintra­nde växter i uterum eller källare behöver tillsyn men nästan inget vatten alls. Växter som fäller sina blad under lågsäsong kan klara sig med bara en kaffekopp vatten i månaden.

Känner man inte för att göra någonting alls just nu är det också bra. Vintern ska vara en tid för återhämtni­ng – snart nog kommer lusten att gräva och känna jord under naglarna igen. Så länge man kan gräva i jorden går det också att plantera. Många buskar och träd mår allra bäst av att planteras så här års när löven har fallit och plantan har gått i vila. Krukodlade växter och träd kan planteras året om. I norra delen av landet bör man dock tänka på att grödor med lite sämre härdighet hellre ska planteras på våren.

* Vitlök och tulpaner är härdiga typer som vill i jorden nu. När jordtemper­aturen ligger på mellan sex och åtta grader är det som bäst att sätta vitlök. Jorden ska vara väldränera­d och inte blöt, annars är det risk att löken ruttnar.

* Sätt klyftorna cirka sex–åtta centimeter ned i jorden och skörda mitt i högsommare­n. Tycker du att det är för kallt kan du peta ned några klyftor i en kruka, låta den stå inomhus och skörda det bladgröna som kommer efter ett tag.

* Tulpaner är också tuffa typer som kan planteras långt in på senhösten. Samma sak med dem – väldränera­t är bästa läget. Markera gärna platsen så att du inte gräver upp dem av misstag senare.

 ?? Bild: GUNNEL CARLSON ?? LÅT DET VARA. Prydnadsgr­äsen är snygga hela vintern och får inte skäras ned förrän de börjar vissna av sig själva.
Bild: GUNNEL CARLSON LÅT DET VARA. Prydnadsgr­äsen är snygga hela vintern och får inte skäras ned förrän de börjar vissna av sig själva.
 ??  ??
 ??  ?? ISOLERA. Alla perenner kan stå i kruka, även om de inte blir lika långlivade. Se bara till att isolera och skydda krukan från att spricka.
ISOLERA. Alla perenner kan stå i kruka, även om de inte blir lika långlivade. Se bara till att isolera och skydda krukan från att spricka.
 ??  ?? FÖRBERED. Trädgårdse­xperten Gunnel Carlson tipsar om vad man kan göra i trädgården under vinterhalv­året.
FÖRBERED. Trädgårdse­xperten Gunnel Carlson tipsar om vad man kan göra i trädgården under vinterhalv­året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden