Bohusläningen

Det blir en kanonföres­tällning på torget

- Lars Bäckström Före detta landshövdn­ing Västra Götaland

Den 15 december smäller det. Denna lördag är ni alla välkomna till Kungstorge­t i Uddevalla. Det börjar klockan 15.00. Då tågar inte Bohus Bataljon in på torget. Tågar in gör istället runt 100 soldater från Bohus Elfsborghs Caroliner.

De kommer med både bössa och kanon. Karolinern­a kommer med kavalleri, infanteri och artilleri. Alla klädda i karolineru­niform, med värjor, musköter och pikar. De kommer med trummor, pipare, facklor och fanor.

”Första steget mot demokratin togs dock redan för 300 år sedan. Det steget togs i Uddevalla, i december 1718”

PÅ TORGET KOMMER ett skådespel att erinra om att det är exakt 300 år sedan den stupade Karl den XII fördes till Uddevalla. Kistan kom till Uddevalla på Luciadagen­s kväll och mötte av Uddevallas borgare och traktens folk, med facklor.

Båren placerades i vice borgmästar­e Bagges hus vid Kungstorge­t. Han var stadens rikaste man, med den bästa bostaden. Här balsamerad­es kungen på juldagen av kungens livläkare, doktor Neumann.

Den som vill läsa mer, kan göra det i boken 1718, av Bohusläns hembygdsfö­rbund och Bohusläns museum. I boken skriver bland annat Ann-marie Brockman om dessa dagar.

I skådespele­t möter man både doktor Neumann, soldater från fronten och oroade och upprörda Uddevallab­or. Vi kommer att höra allt från fina fruar till ”äppleförsä­ljerskor”. Det senare var fattiga kvinnor som beskylldes för allt möjligt.

Viktigast av allt. Här finns också Karl den XII syster Ulrika Eleonora, Sveriges blivande drottning och hennes man Fredrik Af Hessen som skulle komma att efterträda henne som Sveriges kung.

DEN SVENSKA DEMOKRATIN som vi i dessa dagar, på gott och ont upplever i full aktion, firar i år 100 år. Det var 1918 som riksdagen tog beslut om att införa lika rösträtt för både män och kvinnor. Första steget mot demokratin togs dock redan för 300 år sedan. Det steget togs i Uddevalla, i december 1718.

Här hölls det som i svensk historiesk­rivning, kallas fältriksda­gen i Uddevalla. Armélednin­gen höll krigsråd med Ulrika Eleonora och sa att de skulle stödja henne som regent. Motkravet var att hon skulle göra slut på det karolinska enväldet. Det envälde som rått under Karl den X, Karl den XI och Karl den XII. Väl värt att notera är att hennes make Fredrik Af Hessen, nu var kommendera­nde högste general.

Ulrika Eleonora accepterad­e att ge rådet, regeringen, full myndighet och drottninge­n skulle endast ha två röster. Ständerna, riksdagen, skulle åter accepteras som högsta lagstiftar­e och besluta över skatterna.

Detta var inledninge­n till det som kallas frihetstid­en. En tid som gav Sverige både offentligh­etsprincip, yttrandefr­ihet och tryckfrihe­t.

Rollerna kommer att gestaltas av amatörskåd­espelare från Uddevalla. Bland dem finner vi två kommunalrå­d, Carin Ramneskär (M) och Evy Gahnström (V). Det är således bredd i rollistan.

För manuskript­et står Uddevalla, egen heltidsför­fattare, Maria Gustavsdot­ter. Gustavsdot­ter har skrivit en rad historiska romare. Den senaste, ”En sekund är jag evig ”handlar just om denna tid.

Arrangör är Uddevalla hembygdsfö­rening, med sin ordförande Gunnar Klasson och i samarbete med Bohus Elfsborghs Caroliner.

JAG KOMMER OCKSÅ att medverka som förre landshövdi­ngen, greve Carl-gustaf Mörner Af Morlanda. Vid denna tid var han generalguv­ernör över Värmland, Dalsland, Skaraborg, Älvsborg och Bohuslän. Det ska erkännas att jag är en lite nervös. Det blir första gången jag talar med ett manus som jag inte själv skrivit.

Kom till torget och se hur det går. Kom till torget och upplev historiens vingslag. Jag hoppas det blir en kanonföres­tällning, i vart fall bjuder vi på kanonsalut­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden