Bohusläningen

Detta är vår vision om den hållbara maten

- SVAR TILL Börje Berntsson

Vi vill svara på de påståenden och påhopp om Världsnatu­rfonden som Börje Berntsson skrev i en insändare i denna tidning härom veckan.

WWF kämpar för att skydda de mest hotade och unika arterna och livsmiljöe­rna på planeten. Vi arbetar också för att mänsklighe­ten ska fördela jordens resurser rättvist och använda dem på ett hållbart sätt. För att nå våra mål jobbar vi såväl på politisk nivå som ute i fält och i tätt samarbete med lokalbefol­kningar runt om i världen.

För att möta de klimatförä­ndringar som möter oss liksom hoten mot vår biologiska mångfald rekommende­rar våra matexperte­r att vi äter goda, hälsosamma och säkra livsmedel som producerat­s på ett hållbart sätt, och som bidrar till att uppfylla FN:S hållbarhet­smål. Vi uppmanar alla aktörer, från jord och vatten till bord, att ta ansvar och göra åtaganden för att hela livsmedels­kedjan ska vara hållbar.

Vi anser att vår matbas ska vara växtbasera­d. Vi har aldrig påstått att man kan klara sig på en föda utan protein. Vi behöver äta mindre, men bättre kött jämfört med i dag. Berntsson skriver att köttet har en liten påverkan på miljön. Det stämmer inte. Vi anser att köttet ska vara från djur som bidrar positivt till den biologiska mångfalden. Det kan innebära kött från nötdjur och lamm som betat naturbetes­marker, eller gris och fågel som fötts upp på matrester. Även viltkött kan ingå. Självklart uppmanar vi alla att ersätta den mängd protein som krävs varje dag, exempelvis i form av baljväxter. Man kan också äta fisk och annan sjömat som är ansvarsful­lt fiskad eller odlad och kommer från hållbara bestånd som förvaltas väl.

Vegetabili­erna odlas i långa växtföljde­r som ökar jordens bördighet, och vi har mer vatten i åkerlandsk­apet. Pollinerar­e gynnas, liksom skadedjure­ns naturliga fiender. Ett minimum av växtskydds­medel används och den biologiska mångfalden ökar. Stall- och handelsgöd­sel används utifrån vad som är mest optimalt för miljön och för produktion­en. Vi äter både frukt och grönt från närområdet i största möjliga utsträckni­ng. Vi tar inte ut mer fisk än att den hinner återhämta sig och att havens ekosystem är i balans.

Anna Richert

matexpert Lisbeth Larsson

kommunikat­ionschef Världsnatu­rfonden WWF

 ?? Bild: PEXELS.COM ?? GRÖNSAKER. Mums för miljön.
Bild: PEXELS.COM GRÖNSAKER. Mums för miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden