Bohusläningen

Hon ska sprida ljus och skönsång i stan

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se

Årets lucia för 2018 är utsedd och det är Klara Holme, 16 år, som drogs som vinnare. Tidigare har hon framträtt som tärna men år får hon äran att bära en ljuskrona.

Grattis, det var på dig den vinnande lotten föll när det var lottdragni­ng.

– Tack så mycket! Det är första gången som jag är lucia. Jag var med som tärna i fjol, och det var något av det roligaste jag har gjort. Så jag tänkte att jag måste söka i år också. Några av tärnorna var även med förra året. Tillsamman­s med mig är vi elva stycken.

Vad är det bästa med lucia?

– Det är så mysigt, speciellt när vi kommer ut till ålderdomsh­emmen. De är så tacksamma och vissa kan till och med börja gråta. Det är en nyttig erfarenhet, och jag ser verkligen hur vi kan göra nytta.

Har du någon favoritsån­g?

– En stjärna lysa, det är inte så många som känner igen den, men när vi sjunger Jul, jul, strålade jul, då händer det att folk börjar att gråta. Jag gick i musikklass på Västerskol­an fram till sjunde klass, men nu sjunger jag mest hemma. Det känns lite nervöst men kul. Vad gör du annars när du inte är lucia?

– Jag går första året på naturveten­skapliga programmet på Östrabo. Det är lite jobbigt att man missar mycket i skolan under de här veckorna. På fritiden rider jag på ridskola bland annat, jag har ingen egen häst men min kompis har. Men det blir ingen ridning heller nu, det finns det inte tid till.

Två veckor ja, vet du hur många framträdan­de ni ska göra?

– Om jag har räknat rätt så är det på 52 ställen. Vi började redan i helgen som var. Det är klart att man kommer att bli lite trött, jag tror det första luciatåget börjar halvåtta på morgonen, och då ska vi vara klara och på plats en halvtimme tidigare.

Torsdag den 13 december är den officiella kröningen och konsert i Uddevalla kyrka, och då brukar det vara fullsatt. Hur känns det?

– Det är klart att det känns nervöst, men samtidigt väldigt roligt.

På luciakväll­en kommer luciatåget att sjunga under ledning av Lotta Gustafsson, som traditions­enligt håller i luciatåget. Från Sinclair medverkar en kör under ledning av Jan-erik Ekegren. Kröningen är ett samarrange­mang mellan Svenska kyrkan, kommunen och Uddevalla Rotary Skansenklu­bben.

”När vi sjunger Jul, jul, strålande jul, då händer det att folk börjar att gråta.”

 ?? Bild: PRIVAT ?? ÅRETS LUCIA. 16-åriga Klara Holme får i år äran att bära ljuskronan.
Bild: PRIVAT ÅRETS LUCIA. 16-åriga Klara Holme får i år äran att bära ljuskronan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden