Bohusläningen

Döms för grovt rattfyller­i

- MAJA NILSSON 0522-992 00 maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Lastbilsch­aufförens berättelse om att han hade eftersupit när att han fått punktering höll inte i rätten. I stället döms han till en månads fängelse för grovt rattfyller­i.

En 50-årig man kopplade på sitt släp bakom en lätt lastbil och var på väg från Vänersborg mot Uddevalla, när han plötsligt fick syn på något på vägen och fordonet ryckte till. Han körde in i mitträcket, fick rättat upp lastbilen igen och lyckades köra fram och parkera i en bussficka.

HAN KONSTATERA­DE ATT han fått punktering och att han var tvungen att ringa efter bärgare, därefter tog han sig ”några ordentliga supar” - i hytten hade han nämligen en flaska whiskey. Samtidigt tänkte han ge några kräftor till bärgaren, så han gick och packade kräftor och tog några supar till. I förhör berättar han ”att han kört färdigt och orkade inte så mycket mer så han tog sig ett par stänkare” - i väntan på ”helg och lugn och ro.”

NÄR POLISEN KOM till platsen hade han hunnit dricka halva flaskan whiskey och han togs med för provtagnin­g. När han väl kom hem - stod whiskeyfla­skan på köksbänken. Hans fru hade hittat den i lastbilen och tagit med den hem.

Så lyder 50-åringens utsaga om varför han hade över 1,5 promille i blodet efter att han kört lastbil med släp på en vältrafike­rad väg.

Men åklagare yrkar på en helt annan historia, visserlige­n kan man genom blodprover­na och utandnings­provet inte bedöma om 50-åringen druckit innan eller efter färden.

MEN ETT VITTNE konstatera­r däremot att lastbilsch­auffören luktade sprit och sluddrade. Vittnet stod även och iakttog 50-åringen i väntan på polisen och såg varken att han packade kräftor eller drack sprit. Polisen kunde inte heller hitta någon flaska whiskey i lastbilen.

Mannen döms till en månads fängelse för grovt rattfyller­i, eftersom han kört ett större fordon på en vältrafike­rad väg och för att han haft över 1,5 promille i kroppen.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? RATTFYLLER­I. Påstod att han tagit sig några supar och packat kräftor - efter att han fått punktering. Men historien höll inte hela vägen.
Bild: MAJA SUSLIN/TT RATTFYLLER­I. Påstod att han tagit sig några supar och packat kräftor - efter att han fått punktering. Men historien höll inte hela vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden