Bohusläningen

Bokmanus om flykt får nytt liv

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Andra världskrig­et lider mot sitt slut när den tyske soldaten Franz Häfele flyr från internerin­gslägret i Backamo. Av rena tillfällig­heter finns hans spännande flykt nu i bokform lagom till jul.

Det började brännas för de tyska soldater som satt på lägret i Backamo, när svenska regeringen beslutat att de skulle utlämnas. Franz Häfele flydde med två kamrater,

”Det är en mycket spännande historia som återges.”

föreningen Backamos Vänner

men var ensam om att lyckas. Han gick till fots till Dals Högen i Dalsland, för vidare transport.

Nu har berättelse­n om hela hans flykt hittats, mycket av en slump, av Martin Berntsson i Halmstad, vars pappa, Stig Berntsson, jobbade på Backamoläg­ret.

Vid städning i ett källarutry­mme hemma hittade Martin en tavla föreställa­nde hans far, signerad Franz Häfele. I Backamo har man hittat många tavlor av Franz, som i det civila varit konstprofe­ssor och som målade under hela internerin­gen.

Han bilder fanns inne på lägret och hos privatpers­oner i Backamo, berättar Ingrid Fuxvall i styrelsen för Backamo Vänner.

Martin Berntsson letade på namnet Häfele i Tyskland och hamnade hos Frans Häfeles son, som visade sig ha Franz anteckning­ar i källaren.

EFTER MÅNGA TURER hamnade de hos Rune Hasslöf, som varit föredragan­de i mycket av den forskning som föreningen Backamo Vänner genomfört om internerin­gslägret.

HAN HAR ÖVERSATT manuset. Nu har bokens första upplaga tryckts tillfogade bilder från riksarkive­t på inblandade tyskar.

– Det är en mycket spännande historia som återges, som också visar hur noga de här internerna var med kulturen. Sedan är det ju en prestation i sig att gå till vad vi tror var Dals Högens station, under flykten. Franz Häfele var inte den ende som flydde, men den ende som lyckades.

 ?? Bild: INGRID FUXWALL ?? SOLDAT. Franz Häfele, 1907-2002, som var intern på Backamo. 1947 skrev Häfele ner sina minnen från krigsåren.
Bild: INGRID FUXWALL SOLDAT. Franz Häfele, 1907-2002, som var intern på Backamo. 1947 skrev Häfele ner sina minnen från krigsåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden