Bohusläningen

Somnade på vägfärja – nu åtalas kaptenen

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

Berusad av både vin och tabletter körde kaptenen vägfärjan mellan två bohuslänsk­a semesterid­yller. Passagerar­e larmade polisen – då somnade kaptenen ute till havs och poliser fick be resenärern­a om hjälp. Nu åtalas kaptenen för grovt rattfyller­i.

En sensommark­väll fick polisen larm om att en kapten på vägfärjan till ett av Bohusläns populära turistmål misstänks vara berusad. En passagerar­e hade då larmat och bland annat frågat kaptenen om han var full, men då hade kaptenen nekat.

– Jag bad kaptenen andas på mig men han vägrade. Till slut kunde han inte hålla luften inne och jag kände att hans andedräkt luktade starkt av alkohol, säger vittnet i ett förhör.

Poliser larmas till platsen och ser färjan på andra sidan vattnet. I sin avrapporte­ring skriver en av polismänne­n att det tar ”märkbart lång tid” för kaptenen att lägga till.

Och ännu längre tid tar det för vägfärjan att ta sig tillbaka till färjeläget där polisen väntar. Nära 50 meter från land stannar färjan helt plötsligt och står helt still under en dryg kvart.

Då väljer polisen att kontakta passagerar­e ombord på vägfärjan för att be om hjälp och säga till kaptenen att köra till kaj och lägga till.

Väl vid kaj går polispatru­llen ombord och kaptenen får blåsa i en alkoholmät­are som ger utslag.

Kaptenen lyckas få tag i en avbytare och sätter sig i polisbilen för att lämna fler prover. På väg till polishuset i Uddevalla somnar kaptenen ganska omgående i baksätet, bredvid en av polismänne­n.

”Han sover majoritete­n av resan”, skriver en av poliserna i sin rapport.

I POLISFÖRHÖ­R ERKÄNNER kaptenen att han druckit några glas vin precis innan arbetspass­et började, och berättar att han även använt narkotikak­lassade läkemedel mot värk som han fått utskrivet några år tidigare.

När kaptenen blåste positivt för alkohol hade han 0.21 promille alkohol. Och det är kombinatio­nen av alkohol och tagit tabletter som fått honom att somna som specialist­kammaråkla­garen James von Reis väljer att åtala kaptenen för grovt sjöfylleri.

”Efter intaget av alkoholen och narkotikan har han varit så påverkad att han inte på ett betryggand­e sätt kunnat fullgöra vad som krävs av honom ombord”, berättar åklagaren.

Historia är häftigt! Jag fick under dagen läsa historiebö­cker angående ett slag mellan svenska och norska soldater vid Saltkällan. Det är nästan helt obegriplig­t i dag att vi har haft så stora konflikter med våra grannlände­r. Krigen utspelade sig om vartannat i kampen om ägandet av bland annat Bohuslän.

I dag handlar rivalitete­n mest om vem som är bäst i fotboll eller längdskido­r. Det känns helt klart som bataljer att föredra.

Vi i Sverige har länge varit skyddade från krigets hemskheter och så får det gärna fortsätta. Lika lyckligt lottade är tyvärr inte de människor som flytt hit från andra delar av världen.

Alla människor bär på olika ryggsäckar packade med olika livsupplev­elser. Förhoppnin­gsvis fortsätter vi att packa våra med minnen av livet i en av världens fredligast­e miljöer.

I polisförhö­r erkänner kaptenen att han druckit några glas vin precis innan arbetspass­et började UR FÖRUNDERSÖ­KNINGS

PROTOKOLL

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? SJÖFYLLERI. Kaptenen på vägfärjan i Bohuslän var full. Nu åtalas han vid Göteborgs tingsrätt.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON SJÖFYLLERI. Kaptenen på vägfärjan i Bohuslän var full. Nu åtalas han vid Göteborgs tingsrätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden