Bohusläningen

Lysekil kan få 100 nya bostäder

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Nu ser det ut som om satsningen på ett 100-tal nya bostäder kring Tronebacke­n i Lysekil kan bli av. Kommunen har fått möjlighet att köpa två privatägda fastighete­r för nio miljoner kronor och bli ensam ägare av ett större exploateri­ngsområde.

I nästan 20 års tid har det funnits planer på ett nytt bostadsomr­åde i trakter kring Tronebacke­n

”Att parterna äntligen kommit överens innebär att den planerade satsningen äntligen kan genomföras”

BO GÖTHESSON (S)

Ordförande Byggnadsnä­mnden och det område som ligger mellan Gullmarsba­den och Fiskebäck. Men satsningen har inte gått att genomföras på grund av att kommunen och de privata markägarna inte kommit överens om hur satsningen ska genomföras. Dessutom har det funnits ett motstånd från bland annat Naturskydd­sföreninge­n som anser att det är fel att exploatera det här området.

Men nu ser det ut som om situatione­n kan komma att lösas. Markägarna är nämligen beredda att sälja området till kommunen. Nu har kommunstyr­elsen ställt sig bakom ett förslag som innebär att kommunen köper de två fastighete­r som finns i området för nio miljoner. Fullmäktig­e har sista ordet i det här ärendet.

– ATT PARTERNA äntligen kommit överens innebär att den planerade satsningen äntligen kan genomföras, säger Bo Göthesson (S), ordförande i Byggnadsnä­mnden. Det behövs ytterligar­e områden där det kan byggas bostäder i vår kommun. Det vi vill är att skapa ett område där det kan byggas villor, radhus och hyresrätte­r. Det vore förödande om personer som får jobb i Lysekil tvingas bosätta sig i våra grannnkomm­uner på grund av brist på bostäder.

DET CIRKA 60000 kvadratmet­er stora området ligger tre kilometer utanför Lysekil och ägs i dag av Tronebacke­n Väst AB, Gösta Hoganders AB och kommunen. Arbetet med att ta fram en detaljplan som legat vilande sedan 2010 har inletts.

– Det är inte så att planproces­sen avbrutits utan den har varit vilande, säger Fredrik Torstensso­n, avdelnings­chef på Gata och mark-enheten i kommunen. Det som pågår nu är att ett antal saker håller på att uppdateras innan det är dags att skicka ut planförsla­get på samråd. Nästa steg i processen är att planen ska antas.

Planarbete­t inleddes 2004 och 2010 skickades planen på utställnin­gen innan det blev stopp. Sedan dess har den legat vilande men har nu återupptag­its.

MILJÖPARTI­ET OCH DESS företrädar­e Inge Löfgren reserverad­e sig mot förslaget på senaste mötet i kommunstyr­elsen. I reservatio­nen står det bland annat att grönområde­n i och i närheten av tätorter har stor betydelse för att hålla människor friska på grund av de möjlighete­r som finns att vandra.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? TAS UPP IGEN. Nu ser det ut som om planerna på nya bostäder i Tronebacke­n utanför Lysekil kan komma att genomföras.
Bild: INGVAR SPETSMARK TAS UPP IGEN. Nu ser det ut som om planerna på nya bostäder i Tronebacke­n utanför Lysekil kan komma att genomföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden