Bohusläningen

Välling ger dubbelt så stor risk för övervikt

- TT

En ettåring som dricker välling varje dag löper dubbelt så stor risk att bli överviktig som femåring, än en ettåring som inte gör det, enligt en ny studie. – Men det här är ingen larmrappor­t. Det här handlar om att möjligen förebygga övervikt om man kan, säger forskaren Bernt Alm.

I Sverige är det vanligt att barn från sex månaders ålder dricker välling en till fem gånger per dag. I studien, som har publicerat­s i tidskrifte­n Acta Paediatric­a, konstatera­s att risken för övervikt hos femåriga barn är nästan dubbelt så stor om de vid tolv månaders ålder dricker välling varje dag.

– Jag tror att det som är problemet med vällingen är inte vällingen själv. Utan att man ger det som extramål för att det är lätt och gott. Och framför allt att en vällingfla­ska bara rinner ner i halsen. Barnet hinner inte bli mätt som när man skedmatar med gröt, säger Bernt Alm, docent i pediatrik på Sahlgrensk­a akademin vid Göteborgs universite­t till TT.

I studien ingår 1 870 barn. Uppgiftern­a om dem är hämtade ur en hälso- och tillväxtst­udie på barn i Halland. Informatio­nen om vad de ätit och druckit kommer från föräldrarn­a. Vällingen är inte den enda och inte den främsta faktorn som påverkar barnen. Andra förhålland­en som ökade sannolikhe­ten för övervikt är om föräldrarn­a har låg utbildning­snivå, om de röker och om det finns en historik av fetma i familjen. Ärftlighet­en var den enskilt starkaste faktorn.

Bland femåringar­na hade 11,6 procent övervikt och 2,3 procent fetma. Risken för övervikt eller fetma visade sig vara i det närmaste fördubblad (faktor 1,94) om barnen druckit välling vid tolv månaders ålder. Denna riskökning var oberoende av andra faktorer.

– Välling är i sig inte dåligt, men däremot sättet den används på. Problemet är när vällingen inte ses som en måltid utan som något extra som ges utöver annan kost, säger Bernt Alm.

Vällingfla­skan kan förknippas med mys och tröst eller för att komma till ro och somna. Men Bernt Alm vill inte överdriva faran. Han noterar att barn i övriga Norden inte får välling på det sätt som barn i Sverige.

– Men de är ju inte smalare för det, säger han.

Istället vill han ge föräldrar en tankeställ­are och uppmuntra till ett medvetet sätt att använda och begränsa vällingen.

– Att sluta med välling är ingen universall­ösning, men om barnet till exempel har andra risker för övervikt, såsom ärftlighet, kanske man ska fundera på att inte använda välling. Jag försöker istället styra över det till gröt och fast föda, säger Bernt Alm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden