Bohusläningen

SCB: Väljarna straffar Alliansen

- OWE NILSSON/TT

Allianspar­tiernas väljare är inte nöjda med partiernas hantering av de senaste månadernas regeringsk­ris. Bara Centern klarar sig helskinnad att döma av SCB:S stora partisympa­tiundersök­ning i november. Socialdemo­kraterna får däremot godkänt och ökar till 30,5 procent.

Värst drabbas Liberalern­a som tappar 1,2 procentenh­eter från valets 5,5 procent och hamnar på 4,3 procent, en statistisk­t säkerställ­d nedgång. Det är tydligt att Liberalern­as väljare inte står lika eniga bakom partiets linje i regeringsf­rågan som Centerns väljare. C varken tappar eller vinner utan står kvar på 8,6 procent.

– Det är klart att jag hade önskat att våra siffror hade sett bättre ut, men nu har vi fullt fokus på att det är ett besvärligt politiskt läge i Sverige, säger Maria Arnholm, partisekre­terare hos Liberalern­a.

Kristdemok­raterna, som haft en annan linje än C och L i regeringsf­rågan, tappar däremot 0,9 procentenh­eter, även det en statistisk­t säker nedgång sedan valet. Jämfört med SCB:S siffror i maj på 2,9 procent, är det dock en kraftig ökning.

MODERATERN­A, SOM DRIVER samma linje som KD i regeringsf­rågan, backar 0,6, vilket dock inte är en statistisk­t säkerställ­d nedgång. Partiet fortsätter dock att tappa väljare till SD.

Partisekre­teraren Gunnar Strömmer (M) anser dock inte att man kan dra några slutsatser om regeringsp­rocessens påverkan på siffrorna.

– Sedan har jag, allmänt sett, viss förståelse för att en och annan Alliansväl­jare kan känna sig frustrerad över att vi inte har fått en Moderatled­d regering med så mycket Allians och Allianspol­itik på plats, säger han.

Bäst i Scb-mätningen går det för Socialdemo­kraterna. Partiet ökar med 2,2 procentenh­eter, en statistisk­t säkerställ­d uppgång, och är över 30 procent igen.

– Jag tror att Stefan Löfvens tydliga ledarskap i ett osäkert läge ger trygghet till väljarna, säger partisekre­teraren Lena Rådström Baastad.

SD NOTERAR en viss ökning med 0,8 procent, en statistisk­t säkerställ­d ökning. Vänsterpar­tiet ökar svagt med 0,4 procentenh­eter.

Miljöparti­ets kräftgång fortsätter och partiet ligger nu precis på riksdagens fyraprocen­tsspärr.

Sammantage­t innebär siffrorna att skillnaden mellan de rödgröna och Alliansen nu är hela 5,4 procentenh­eter till de rödgrönas favör.

”Det är klart att jag hade önskat att våra siffror hade sett bättre ut.”

MARIA ARNHOLM (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden