Bohusläningen

Regeringen nedröstad om brexit

- TT-AFP

Den brittiska regeringen har blivit historiskt nedröstad i parlamente­t gällande en brexitfråg­a. Theresa May och hennes ministrar anses ha åsidosatt parlamente­t genom att hemlighåll­a en rättslig utredning om Eu-utträdet.

Den brittiske justitiemi­nistern Geoffrey Cox har sedan tidigare presentera­t den rättsliga utredninge­n för regeringen. Den summerar de juridiska aspekterna av Eu-utträdet. Den är i mångt och mycket en sammanfatt­ning av det 538 sidor långa utträdesfö­rslaget som godkänts av EU.

MEN PARLAMENTS­LEDAMÖTER i det brittiska underhuset har inte fått ta del av hela utredninge­n. På tisdagskvä­llen röstade de ned regeringen och krävde att dokumentet skulle släppas i sin helhet. Röstsiffro­rna blev 311 ledamöter för och 293 mot.

Enligt brittiska medier, däribland The Independen­t , är det en historisk nedröstnin­g eftersom parlamente­t för första gången förklarat att regeringen har brist på respekt och har åsidosatt parlamente­t.

Regeringen svarade med att de kommer att offentligg­öra utredninge­n i sin helhet på onsdag. Vissa ledmöter tror att dokumentet avslöjar vilka bekymmer Geoffrey Cox har med Theresa Mays utträdesfö­rslag.

I UTREDNINGE­N REDOVISAS frågor som gränsen mot Nordirland, hur stor påverkan Eu-domstolen i Luxemburg ska ha över Storbritan­niens lagstiftni­ng och att landet fortsatt ska ingå i EU:S tullunion om inte parterna sluter ett handelsavt­al till december 2020.

Premiärmin­ister May möts av motstånd från alla håll när hon på tisdagen höll ett anförande i parlamente­t, som start på en fem dagar lång brexitdeba­tt som mynnar ut i en omröstning den 11 december.

Såväl opposition som ledamöter inom hennes eget parti säger att de kommer att rösta ner förslaget.

– Tro inte att om ni röstar ner det här avtalet så kommer ett nytt mirakulöst att framträda, sade Theresa May.

Om landet skulle hålla en andra folkomröst­ning skulle den sannolikt bli jämn, och sedan dröjer det inte länge innan krav på en tredje ställs, fortsatte May.

– Jag har aldrig sagt att det här avtalet är perfekt. Det är själva grejen med en förhandlin­g.

May har dagarna efter att utträdesfö­rslaget godkändes av hennes egen regering lobbat hårt. ”Det här är avtalet som levererar det som det brittiska folket önskar”, har varit ett återkomman­de mantra i intervjuer och framträdan­den.

Labourpart­iet med ledaren Jeremy Corbyn i spetsen har inte dragit sig för att kritisera henne och även öppnat för just en andra folkomröst­ning om brexit.

”Opposition­en hotar också med en misstroend­eomröstnin­g för att avsätta Toryregeri­ngen om avtalet inte går igenom parlamente­t.”

– DET HÄR AVTALET skulle sätta oss i en sämre sits, sade han i parlamente­t på tisdagen.

Opposition­en hotar också med en misstroend­eomröstnin­g för att avsätta Toryregeri­ngen om avtalet inte går igenom.

 ?? Bild: FRANK AUGSTEIN/TT ?? PRESSAD. Theresa May kan komma att utsättas för sin hårdaste prövning hittills som premiärmin­ister de kommande dagarna.
Bild: FRANK AUGSTEIN/TT PRESSAD. Theresa May kan komma att utsättas för sin hårdaste prövning hittills som premiärmin­ister de kommande dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden