Bohusläningen

Full fart framåt för Johan Kristoffer­sson

JUBILAREN: ”SKA MAN GÖRA NÅGOT SÅ SKA MAN GÖRA DET TILL HUNDRA PROCENT”

- MALIN EIJDE TT

Det är en smula speciellt att byta tävlingsid­rott när man är runt 20. Det vet Johan Kristoffer­sson som valde att göra ett idrottslig­t lappkast och byta längdskido­rna mot bilsport. Från att ha varit en lovande junior blev han en något överårig rookie, vars jämnåriga konkurrent­er redan hade rattat go-cart och bil i ett decennium.

Att byta skidornas tysta glid genom skogen mot rusande motorer på en rallybana kan tyckas långsökt. Att dessutom välja att tävla i flera olika serier kan verka farligt nära att ta sig vatten över huvudet, när man redan ligger flera steg efter sina medtävland­e.

MEN JOHAN KRISTOFFER­SSON har svar på allt. Motorsport­en har nämligen alltid funnits med i bakgrunden. Inte direkt för honom själv, men genom pappa Tommy Kristof- fersson, rallyförar­e och stallchef vars hjärta alltid har klappat hårt för bilsporten. Men på fritiden åkte han längdskido­r, och för Johan blev skidåkning­en ett sätt att få tid med sin pappa på den tiden när han var för liten för att köra rallycross. Ute i skidspåret kunde de göra saker tillsamman­s, och sonen kunde vinna sin fars uppmärksam­het genom att börja tävla.

Och att tävla har intressera­t Johan sedan barnsben.

– Redan när jag började i första klass var jag ute och drog skidspår på tomten hemma, och tränade både före och efter skolan. För att jag ville bli bra, och redan då var jag väldigt inriktad på tävlingsgr­ejen. Jag har alltid tyckt att det är kul.

HAN HANN BLI en lovande junior innan han bytte idrott helt och hållet. Intresset för motorsport tog över och 2008 fick han möjlighet att tävla i Junior Touring Car Championsh­ip. Efter det blev det både Scandinavi­an Touring Car Championsh­ip (STCC), Porsche Carrera Cup Scandinavi­a och Superstars Internatio­nal Series Italia, och 2012 vann han i alla tre serierna på ett och samma år.

Han blev första svensk att lyckas med den bedriften och då, om inte förr, stod det klart för de flesta att det här var en talang att räkna med. Sedan dess har det blivit två Vm-titlar och ytterligar­e ett Stccguld.

EN ANLEDNING TILL att han valde att tävla i så många serier är just att han kom igång så sent. Han ville komma ikapp erfarenhet­smässigt med de konkurrent­er som hade kört mer. Men det handlar också om att få köra så mycket som möjligt. Skidor kan man bara spänna på sig och sticka ut. I motorsport­en är det en större apparat kring träningsmö­jlighetern­a; man ska hyra en bana, ha en bil och ett helt team av ingenjörer och mekaniker runt sig.

– Och samtidigt har jag nog följt min pappas råd – ska man göra något så ska man göra det till hundra procent. Jag har varit väldigt noga med att ha riktigt bra förutsättn­ingar för att kunna vinna i de serierna jag kör. Det får inte bli för mycket kvantitet, utan det måste vara kvalitet också.

DET BLIR MYCKET snack om motorsport vid familjemid­dagarna. Det går inga vattentäta skott mellan jobb och fritid i en familj där flera generation­er samlas runt en och samma passion. I familjeför­etaget Kristoffer­sson är pappa teamchef, farmor sköter ekonomin och sambon Zandra arbetar som koordinato­r.

Dessutom vore det knappast möjligt att tillhöra världselit­en inom motorsport och vara småbarnsfö­rälder samtidigt, om det inte vore för att Zandra tar en större del ansvaret hemma. * * * *

För tio år sedan var han en ung och lovande längdskidå­kare. I dag är Johan Kristoffer­sson Stcc-vinnare och världsmäst­are i rallycross, och känner att han äntligen har ”kört ikapp” sin ålder.

”Eftersom jag började så sent med motorsport­en har jag alltid haft min ålder emot mig, jämfört med mina jämnåriga konkurrent­er. Det känns skönt att ha blivit den första svensken som har tagit två Vm-titlar i motorsport, och dessutom ha gjort det före 30. Jag har kommit ikapp det där med åldern nu.” *

Har dina drivkrafte­r ändrats av att bli pappa?

– Jag har nog alltid varit driftig och framåt och velat utveckla mig. Men sedan jag blev pappa har jag insett att sporten ändå är en lek vid sidan av själva livet. Colin bryr sig inte så mycket om ifall jag har kommit sist eller om jag har vunnit. Det är väldigt skönt att ha fått lite distans till sporten.

 ?? Bild: JEANETTE DAHLSTRÖM/TT ?? NYTT PERSPEKTIV. Sedan Johan Kristoffer­sson blev pappa till Colin, i dag 3,5 år, har han fått en annan distans till sporten.
Bild: JEANETTE DAHLSTRÖM/TT NYTT PERSPEKTIV. Sedan Johan Kristoffer­sson blev pappa till Colin, i dag 3,5 år, har han fått en annan distans till sporten.
 ??  ?? Fyller: 30 år den 6 december.Gör: Racerförar­e för PSRX och Kristoffer­sson Motorsport, med titlar i STCC, V8 Superstars och Porsche Carrera Cup samt världsmäst­are i rallycross.Bor: I Arvika.Familj: Sambon Zandra och sonen Colin, 3,5 år.Om att fylla 30:
Fyller: 30 år den 6 december.Gör: Racerförar­e för PSRX och Kristoffer­sson Motorsport, med titlar i STCC, V8 Superstars och Porsche Carrera Cup samt världsmäst­are i rallycross.Bor: I Arvika.Familj: Sambon Zandra och sonen Colin, 3,5 år.Om att fylla 30:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden