Bohusläningen

Nya klockstape­ln på plats

-

5 DECEMBER 2008. En arkitekt tog först fram tre förslag på ny klockstape­l vid Dalskogens kyrkogård som kyrkorådet sade nej till. I stället valdes ett förslag på klockstape­l som tagits fram av kyrkvaktmä­stare Mikael Hjelm.

– En fördel med en klockstape­l i sten är att den i princip är underhålls­fri, säger Mikael Hjelm.

Den nya klockstape­ln, som är belyst på kvällar och nätter, står uppe på ett berg på Dalskogens kyrkogård. Den väger 46 ton, är 4,2 meter hög och 2,2 meter bred.

– Det var en hel del problem med den gamla klockstape­ln som var byggd i trä, säger Bengt Antonsson, kyrkogårds­chef i Lysekils pastorat.

Bland annat var virket kraftigt rötskadat. Till slut kom kyrkorådet fram till att det behövdes en ny klockstape­l.

– En arkitekt tog fram tre förslag som inte godkändes av kyrkorådet, säger Bengt Antonsson. Till slut fastnade de för det förslag Mikael Hjelm tagit fram.

För två år sedan var alla tillstånd klara och arbetet med att hitta lämplig sten satte igång. Det visade sig lättare sagt än gjort att hitta lämpliga stenblock.

– Det är inte vidare lätt att få fram sådana stora stenblock i ett och samma stycke, säger Mikael Hjelm.

Till slut hittade man ett stenbrott vid Idefjorden som klarade kraven. Stenarna transporte­rades till Dalskogens kyrkogård. Mikael Hjelm tog hjälp av en stenhuggar­e för att finhugga kanterna. – Jag har även ägnat en del fritid åt detta, säger han. Under tiden Hjelm gjorde i ordning stenarna byggdes den klocka som satt i den gamla kyrkostape­ln om. När allt var klart hyrdes en stor lyftkran in från Göteborg.

Både Bengt Antonsson och Mikael Hjelm är nöjda med resultatet. De tycker att belysninge­n på kvällar och nätter lyfter fram klockstape­ln på ett bra sätt.

Det har kostat cirka 390 000 att göra i ordning den nya klockstape­l vid Dalskogens kyrkogård. En hel del arbete har gjorts i egen regi.

– Om vi anlitat en firma för att göra allting hade räkningen hamnat på närmare en miljon, säger Bengt Antonsson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden