Bohusläningen

Dick Harrison drog fulla hus

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

En högst intensiv Dick Harrison föreläste på Bohusläns museum i går, och det var fullsatt till sista stolen.

Med anledning av 300-årsminnet av att Karl XII fördes med liktåg till Uddevalla och Ulrika Eleonora utropades till Drottning på torget, var Dick Harrison inbjuden att berätta om fältriksda­gen som ägde rum i Uddevalla, och om hur det var här i Uddevalla efter det stora Nordiska kriget.

MEN HAN RÖRDE sig i betydligt större cirklar i tid och rum. Från Gustav Vasa och Karl XI och fram till Karl XII, och runtom i Europa, i Sachsen, Poltava, Ryssland och Danmark, ja han var till och med i Madagaskar en sväng.

– Det var bra men kanske lite spretigt. Man hade velat ha lite mer struktur. Och det var inte så mycket om Uddevalla och Ulrika Eleonora, säger Sandra Andersson efter föredraget.

Och det är väl som sig bör, en snabbintro­duktion för den historieku­nnige, för att förklara hur det såg ut i Sverige i slutet på stormaktst­iden och början på den svenska frihetstid­en efter Karl XII:S död.

– Man har underskatt­at Karl XII:S förmåga till diplomatis­ka bluffar, säger Dick Harrison, och förklarar hur han fick Ryssland

och Danmark att falla i luven på varandra.

– Det var det Karl XII sysslade med de sista två åren av sitt liv, säger han, och menar att om Karl XII inte hade dött hade det kunnat sluta med seger.

Han var inbjuden av författare­n Maria Gustavsdot­ter och den moderata politikern Carin Ramneskär, som även är initiativt­agare till Krönikersp­elet i Uddevalla den 15 december.

– Det handlar om att sätta in det i ett sammanhang. Det är få som tänker på Uddevallas roll och att man fick tillbaka stapelrätt­igheterna, vilket bidrog till handel o sjöfart, säger Carin Ramneskär.

En fråga som Dick Harrison själv tyckte var intressant, var vad det var som gjorde att Sverige inte kollapsade efter 1718, när 200 000 män hade dött av fältsjukdo­mar och brist på vinterkläd­er i krigen under Karl XII.

– Det är idel kvinnor som styr i Sverige under ca 20 år, säger Dick Harrison.

HÄLFTEN AV ALLA män i Sverige var döda.

– De här 20 åren ger Sverige en nystart, men det finns oftast inte med i historiebö­ckerna när man pratar om Karl XII:S död, säger han.

– Frågan vem som mördade Karl XII vill jag sällan fråga, men hur överlevde Sverige, säger Dick Harrison.

 ??  ??
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? BOKSIGNERI­NG. Katarina Harrison Lindbergh och Dick Harrison signerade böcker efter föreläsnin­gen på Bohusläns museum. Ulf Persson köpte två böcker.
Bild: MARIA LUNDBERG BOKSIGNERI­NG. Katarina Harrison Lindbergh och Dick Harrison signerade böcker efter föreläsnin­gen på Bohusläns museum. Ulf Persson köpte två böcker.
 ??  ?? PUBLIK. Eva Andersson, Sandra Andersson var där med Peter Carlsson som tyckte att Dick Harrison berättade på ett spännande sätt.
PUBLIK. Eva Andersson, Sandra Andersson var där med Peter Carlsson som tyckte att Dick Harrison berättade på ett spännande sätt.
 ??  ?? PUBLIK. Monica Bergman som är före detta historielä­rare var och lyssnade med sin man Nils Bergman.
PUBLIK. Monica Bergman som är före detta historielä­rare var och lyssnade med sin man Nils Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden