Bohusläningen

Sverige vidare i EM efter ny rysare

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Sverige är klart för mellanrund­an i EM med två poäng i bagaget – det var dock med ett nödrop. Blågult vann med knappa 23–22 mot Polen efter att ha tappat en femmålsled­ning i paus.

Efter den dramatiska Em-premiärför­lusten mot Danmark (29–30) och det lika stora segerdrama­t mot Serbien (22–21) utspelade sig ett nytt drama i Hall XXL i Nantes när Sverige ställdes mot Polen.

Mittblocke­t med lagkaptene­n Sabina Jacobsen och Anna Lagerquist tröttade ut den polska niometersl­injen och målvakten Filippa Idéhn var kvar i den så kallade zonen. Idéhn var ju en jätte i målet mot Serbien med 49 procent i räddningss­tatistik. Mot Polen tog hon sju av tolv avslut under den första halvleken. Till slut var ändå Sverige i en femmålsled­ning (10–5) i paus efter tre raka mål i slutminute­rna.

SVERIGE LYCKADES ALDRIG sätta in ett avgörande ryck i början av den andra halvleken och när Idéhn visade sig mer mänsklig i målet var svenskorna­s ledning uppäten. Efter fyra raka polska mål var den helt borta och med åtta minuter kvar att spela var Polen förbi (19–18).

Lagen följdes sedan åt, men två och en halv minut före slutsignal­en satte Jamina Roberts 23–22 och därefter räddade Johanna Bundsen, som kommit in, ett polskt avslut. Polen fick chansen att kvittera, men blåstes av för en offensiv foul och den svenska segern var i hamn.

NU VÄNTAR EN tuff mellanrund­a mot Ryssland (Os-guld 2016), Frankrike (Vm-guld 2017) och Montenegro, som tränas av svensken Per Johansson och som slog Sverige i två raka matcher under uppladdnin­gen inför EM.

?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? AVGÖRANDE. Johanna Bundsen jublar efter sin enda (!) räddning i matchen, men den var viktig.
Bild: LUDVIG THUNMAN AVGÖRANDE. Johanna Bundsen jublar efter sin enda (!) räddning i matchen, men den var viktig.