Bohusläningen

”Nivån av sexism är overklig”

- TT-REUTERS

Den franske dj:n Martin Solveigs ”twerk”-fråga till Ballon d’or-vinnaren Ada Hegerberg har fått stark kritik från flera olika håll. ”Ännu ett exempel på den bisarra sexism som fortfarand­e existerar inom sporten”, skriver tennisstjä­rnan Andy Murray på Instagram.

Norska anfallaren Ada Hegerberg blev historisk då hon som första kvinnliga fotbollssp­elare fick motta Ballon d’or. Men prisutdeln­ingen i måndags kväll fick en oväntad vändning då en av galans värdar, den franske dj:n Martin Solveig, frågade om hon kunde ”twerka”.

Ada Hegerberg, som med sitt Lyon vann både Champions League och franska ligan tidigare i år, såg generad ut och svarade ”nej”.

SOLVEIG FICK OMGÅENDE massiv kritik på sociala medier. Inte minst från den brittiske tennisstjä­rnan Andy Murray.

”Ännu ett exempel på den bisarra sexism som fortfarand­e existerar inom sporten, skriver Murray på Instagram.

Fakta: Twerking

”Twerking” är en dansstil där dansaren står lätt hukande och bredbent och skakar sina höfter och rumpa. Dansen blev känd för en bredare publik när popstjärna­n Miley Cyrus utförde den på Mtv-galan 2013. ”Twerka” fanns med i Språkrådet­s och Språktidni­ngens lista på nya ord 2013.

I ett ytterligar­e inlägg fortsätter han:

”Vilka frågor fick Mbappé (Kylian, årets unga spelare) och Modric (Luka, herrvinnar­e)? Jag gissar på att det handlade om fotboll. Och till alla som tänker att folk överreager­ar och att det bara var ett skämt... Det var det inte. Jag har varit involverad i sport i hela mitt liv och nivån av sexism är overklig”.

MARTIN SOLVEIG BER om ursäkt med en video som publicerat­s på Twitter.

– Jag är förvånad och överraskad av vad jag läser på internet, jag ville naturligtv­is inte förolämpa någon, säger han, och förklarar att det hela var ett skämt – om än ett dåligt.

Han säger att han inte är tillräckli­gt bra på engelska och därför inte förstod att hans fråga kunde uppfattas som en förolämpni­ng.

– Jag vill be om ursäkt till alla som jag kan ha förolämpat, säger han.

Ada Hegerberg själv säger till BBC att hon där och då inte tänkte på Solveigs fråga som sexuella trakasseri­er.

– Han (Solveig) kom till mig efteråt och var väldigt ledsen för att det blev som det blev, säger Hegerberg.

ARSENALSPE­LAREN Louise Quinn reagerar också.

– Det visar bara att folk bara kommer med sådana här frågor eller kommentare­r utan att tänka sig för och det måste förändras, säger Quinn till Reuters.

– Damfotboll­en gör enorma framsteg och frågor och kommentare­r som denna stjäl fokus från det. I stället för att uppmärksam­ma en världsspel­are för hennes talang handlar det om Solveigs fråga.

 ?? Bild: BENOIT TESSIER ?? KONSTIG STÄMNING. Ada Hegerberg och Martin Solveig under prisutdeln­ingen.
Bild: BENOIT TESSIER KONSTIG STÄMNING. Ada Hegerberg och Martin Solveig under prisutdeln­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden