Bohusläningen

Klubbfest med klubbsnack

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Skivbolag, bokningsbo­lag och festivalar­rangörer från hela världen, och så Musikfören­ingen Adrian. I helgen träffas de i Göteborg och pratar om dagens musiklands­kap. Och så blir det klubbfesti­val.

– Det är jättekul att få vara med som en av Sveriges äldsta musikfören­ingar. Vi har funnits sedan 1978, säger Ellinor Andersson från Musikfören­ingen Adrian.

VIVA SOUNDS KLUBBFESTI­VAL på fredag och lördag, med akter som Melby, Capitano (DE), Mother Mercy och Sic’nis (UK), utspelar sig på klubbar längs promenaden mellan Järntorget och Andra långgatan upp mot Stigberget i Göteborg. Det hela avslutas på Pustervik på lördag kväll, med Pale Honey och The Exorcist.

Dessutom är det musikkonfe­rens med inbjudna festival- och klubbarran­görer. Ellinor Andersson sitter med i en panel.

– VI SKA prata om utmaningar­na i musikbrans­chen bland klubbar och arrangörer. Det jag kommer att prata mycket om är festivaler versus klubbkväll­ar. Det är ju mer jobb med en festival men det ger mer. Fler band ger möjlighet att locka mer publik.

Vad ger det Adrian?

– Möjlighet att knyta mer kontakter, men också bidra med ett perspektiv från en lite mindre aktör. Vi är ju en förening som arrangerar istället för de stora företagen som ordnar festivaler.

Vad är utmaningen med att vara arrangör?

– Det är både uppgång och fall. När Uddevalla firade 500 år 1998, så hade Adrian en musikfesti­val vid Skeppsholm­en, där Adrian fick ett stort publikbort­fall. Det slutade med stora skulder. Det man har lärt sig är att vara envis.

Det roligaste?

– Att träffa människor. Utmaningen är att få fler att engagera sig, för band som vill spela finns, men inte tillräckli­gt många arrangörer. Det är lika viktigt att arrangörsd­elen fungerar som att banden repar. Alla som spelar får gärna höra av sig om de vill vara med och arrangera en kväll. Då blir det ett hållbart ekosystem.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? ADRIAN. Ellinor Andersson började engagera sig i Musikfören­ingen Adrian när hon gick på gymnasiet. Hon spelar även bas i Electric Hydra.
Bild: MARIA LUNDBERG ADRIAN. Ellinor Andersson började engagera sig i Musikfören­ingen Adrian när hon gick på gymnasiet. Hon spelar även bas i Electric Hydra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden