Bohusläningen

Hallå där, Johan Rosenlind...

- KARIN BERGH

... från halländska Haverdal, upphovsman och en av tre manusförfa­ttare till SVT:S succéserie ”Vår tid är nu”, som hade säsongsavs­lutning i måndags.

Det kändes rätt dramatiskt att Helga dog, hur tänkte ni där?

– Jag tror det var någon sorts överenskom­melse i produktion­en, jag kan inte alla detaljer men det kan ha handlat om att Suzanne Reuter inte ville eller kunde vara med i säsong tre. Dessutom var det ett sätt att ta det hela vidare. Gör man en serie som spänner över så många år så måste några försvinna och några tillkomma. Det var dags för matriarkat­et att dö.

Vad säger egentligen Calle till Nina i slutscenen?

– Det vet vi ju inte. Man hör honom säga att han har något att berätta och sen springer hon över gatan. Man kan ana vad han säger, men vi vet inte. Kanske vill vi lura er tittare.

Förlåter hon honom i säsong tre?

– Säsong tre startar 1968, sex år efter att säsong två avslutas. Mycket kan hända på sex år, det kan gå åt alla möjliga håll. Kan du avslöja något annat om nästa säsong?

– Vi har fått följa en del ungar, nu är vi snart framme vid 70-talet och då blir det naturligt att de vi har fått se som småpaltar kommer att ta större plats i serien. Historiskt är det också en intressant tid. Säsong tre utspelar sig från 1968 fram till 1972 och då händer det mycket i Sverige, med studentdem­onstration­er, kårhusocku­pationer och inte minst en Hjalmar Mehr som är på krigsstige­n i Stockholm. Slutet av 60-talet och början av 70-talet är kanske en något friare tid i Sverige, kan Gustaf leva ut sin sexualitet?

– Jag nöjer mig med att säga att det finns utrymme för alla karaktärer att ta ut svängarna lite mer. Peter verkar vara en trevligare människa med Suzanne Goldstein vid sin sida. Dyker hon upp igen?

– Alla som har varit med kan dyka upp igen. Suzanne reser ju världen runt nu med sin bok så vem vet...

Varför gör egentligen Britt Gahn slut med Maggan?

– Jag tror att hon gör det mer för att skydda Maggan än vad Maggan själv inser. Nu när Maggan ska göra politisk karriär vill Britt kanske undvika att Maggan hamnar i blåsväder. På den här tiden var det inte så vanligt att politiker var öppna med att de var homosexuel­la.

Hur ska vi kunna hålla oss till hösten 2019 innan vi får veta hur det går med allt!?

– Haha, ibland får jag frågan om varför vi inte kan sända säsong tre nu direkt. Men det finns ett rätt enkelt svar på den frågan, den är inte klar! Den ska klippas, bearbetas och massa annat först.

Blir det en säsong fyra?

– Det finns absolut inget sådant beslut. Men vi har lämnat en liten öppning för det i slutet av säsong tre. Fast sen är det ju så att vi inte kan låta karaktärer­na bli hur gamla som helst, det funkar inte om vi vill göra det snyggt, så att det ser naturtroge­t ut.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? JOHAN ROSENLIND.
Bild: OLA FOLKESSON JOHAN ROSENLIND.
 ??  ?? SPELAR SYSKON. Hedda Stiernsted­t och Adam Lundgren spelar två av huvudrolle­rna i Vår tid är nu.
SPELAR SYSKON. Hedda Stiernsted­t och Adam Lundgren spelar två av huvudrolle­rna i Vår tid är nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden