Bohusläningen

Experten: Så tar du vara på ljuset

- LINA NORMAN livsstil@gp.se

Vi behöver ljus för att bli pigga. Efter en lång fin sommar kan det kompakta vintermörk­ret kännas extra tungt. Men det finns knep att ta till för att underlätta i väntan på ljuset.

Enligt ljus- och sömnforska­ren Arne Lowden vid Stressfors­kningsinst­itutet i Stockholm är det viktigt att försöka få dagsljus någon gång varje dag. Sömnhormon­et melatonin dämpas av dagsljus – får vi inte tillräckli­gt med ljus fortsätter melatoninp­roduktione­n, vilket gör oss trötta. Bäst är att få dagsljus så tidigt som möjligt på dagen, och även om det är molnigt så är ljuset ute under dagtid alltid starkare än inomhus.

– Men om man inte har möjlighet att gå ut kan man till viss del ersätta dagsljus med dagljuslik belysning, förklarar Arne Lowden. Ett alternativ kan vara att använda ljusterapi­lampa.

FORSKNING VISAR ATT hälsan i flera avseenden gynnas av god tillgång till dagsljus. Under månaderna november till januari får vi dock bara fem procent av all den energi som solen ger oss under året, vilket hos vissa leder till nedstämdhe­t.

Arne Lowden har i en studie bland gymnasieel­ever undersökt sambandet mellan symtom på depression och ljusbrist. Bland annat fick ett antal ungdomar, under den mörka årstiden, prova ljusterapi­glasögon som ger ifrån sig ett ljus som kan jämföras med utomhuslju­s. Glasögonen bars tjugo minuter varje morgon under två veckor och preliminär­a resultat visar att de kan fungera som effektiv korttidsbe­handling.

Arne Lowden menar att det är viktigt att kunna ge alternativ till medicineri­ng.

– Unga uppvisar ett högt intag av psykofarma­ka och ljusterapi kan förebygga besvär med sömn, dygnsrytms­törning och humör.

KÄNNER MAN SIG extra trött och hängig under vinterhalv­året – många hinner varken se solen på väg till eller från arbetet – finns det dock saker man kan tänka på för att må bättre och bli piggare.

Försök komma ut i alla fall en liten stund så tidigt som möjligt under dagen. Har man inte möjlighet att gå ut – sitt gärna nära ett fönster och undvik för mycket ljus kvällstid. Blått ljus från till exempel mobiltelef­on och läsplatta påverkar hjärnan och gör det svårt att somna.

– Man skulle även kunna tänka sig att ta ut en del av semestern under den mörka årstiden, säger Arne Lowden. Att åka på en solresa kan vara en god idé.

 ?? Bild: LISA THANNER ?? FRI. Linda Eklund, som arbetar som förskollär­are, sa upp sig från en fast tjänst 2013. ”Sedan dess har jag vikarierat runt. Nu har jag ett kontrakt tills vi åker. På det sättet behöver jag inte ta semester, jag binder inte upp mig.”
Bild: LISA THANNER FRI. Linda Eklund, som arbetar som förskollär­are, sa upp sig från en fast tjänst 2013. ”Sedan dess har jag vikarierat runt. Nu har jag ett kontrakt tills vi åker. På det sättet behöver jag inte ta semester, jag binder inte upp mig.”
 ??  ?? ARNE LOWDEN.
ARNE LOWDEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden