Bohusläningen

Grönsaker är klimatsmar­t

- Johanna Ragnartz vd Håll Sverige Rent

RENHÅLLNIN­G. Skräp på land blir skräp i vattendrag och hav. Nu måste kommunerna i Västra Götaland stärka arbetet mot nedskräpni­ng och se till att avfall inte blir till skräp. Att arbeta förebyggan­de sparar också kommunerna stora kostnader för renhållnin­g, skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz.

Allt fler äter och dricker på språng och engångsför­packningar blir allt vanligare på gator och torg. Kaffemugga­r med plastlock, godisplast och cigarettfi­mpar hamnar utanför vårt insamlings­system och blir till skräp. Har vi tur städar kommunen upp skräpet, till dryga kostnader. Har vi otur hamnar skräpet i vattendrag och hav, där det kan stanna i en evighet. Exakt hur stora de direkta kostnadern­a för nedskräpni­ngen är för kommunerna vet vi inte. Men enligt våra uppskattni­ngar kostar skräpet runt två miljarder kronor om året. Om ingen skräpade ner skulle vi med andra ord spara mycket pengar. Då skulle inte heller våra vattendrag och hav fyllas på med ännu mer plastskräp.

ALLA KOMMUNER ÄR skyldiga att sätta upp mål och åtgärder enligt Naturvårds­verkets föreskrift­er, och för att kunna göra det krävs kunskaper. Men enligt Håll Sverige Rents årliga kommunenkä­t är det endast elva kommuner i Västra Götaland som uppger att de har mål och åtgärder. Och bara tre av kommunerna har räknat på vad nedskräpni­ngen kostar skattebeta­larna.

Inom EU diskuteras just nu förbud för vissa engångsart­iklar av plast, som till exempel sugrör och tops. Anledninge­n är att de är de vanligaste skräpen på våra stränder. Håll Sverige Rent välkomnar dessa kraftfulla åtgärder för att stoppa nedskräpni­ngen. Men det skulle vara ännu bättre om dessa och alla andra artiklar och förpacknin­gar aldrig blir till skräp.

En väg dit är att kommunerna arbetar förebyggan­de mot nedskräpni­ngen genom att mäta och sätta upp mål och genomföra relevanta åtgärder. Vi ser också att de kommuner som mäter är mer aktiva med kampanjer och projekt som leder till minskad nedskräpni­ng.

”Göra det lätt att göra rätt”

VARJE HÖST UTSER vi Årets Håll Sverige Rent-kommun. De kommuner som toppar rankningen är goda exempel på att det faktiskt går att arbeta förebyggan­de. Årets finalister i rankningen var Borås, Gävle, Kävlinge, Vellinge och Ystad. I år blev det Borås som vann.

Den enklaste och viktigaste åtgärden mot nedskräpni­ngen är att vi slutar skräpa ner. För att nå dit måste vi arbeta förebyggan­de och få människor att uppmärksam­ma problemet och samtidigt göra det lätt att göra rätt. Fler kommuner i Västra Götaland borde arbeta förebyggan­de, i stället för att lägga stora summor pengar på att städa upp skräpet.

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? LITET AVFALL I STOR MÄNGD. Fimpar på Kungsgatan i Uddevalla. Cigarettfi­mpar är ett nedskräpni­ngsproblem som är allvarliga­re än vad man tror.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM LITET AVFALL I STOR MÄNGD. Fimpar på Kungsgatan i Uddevalla. Cigarettfi­mpar är ett nedskräpni­ngsproblem som är allvarliga­re än vad man tror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden