Bohusläningen

Gratis mensskydd åt kvinnorna

-

Sjönära lokaler för fiskförädl­ing och båtservice, magasin och sjöbodar har under flera sekel varit ett naturligt inslag i kulturmilj­ön i våra småsamhäll­en i Sotenäs. Att kunna röra sig fritt mellan ”brygga och bue” har alltid varit en viktig företeelse. Dessa miljöer är ett signum för hela bilden av Sotenäs och en berättelse om kustsamhäl­lenas framväxt under de stora fiske- och sillperiod­erna. Miljöerna är dessutom en grundval för besöksnäri­ngen. Nu gör den moderatled­da majoritete­n i byggnadsnä­mndens arbetsutsk­ott en rejält nyliberal högersväng och vill att nämnden som sin helhet på torsdag (6 december) ska tillåta tillfällig­t boende i en sjönära byggnad i Kungshamn. Det kan få långtgåend­e konsekvens­er.

Det attraktiva läget på de gamla sjönära industrilo­kalerna, magasinen och bodarna tillsamman­s med fiskets tillbakagå­ng har medfört att flera av byggnadern­a omvandlats till att hysa delvis andra verksamhet­er. Stora komplex har byggts för industri- , hamn- och handelsver­ksamheter såsom Guleskär, Lökholmen, Ropareback­en med flera. Detta är ofta acceptabel­t. Men verklighet­en vittnar också om en annan utveckling. Många av verksamhet­slokalerna, magasinen/bodarna, används nu för boende, framför allt på somrarna. Liknande gäller gamla områden som till exempel på St. Görans Ö och Fiskholmen i Hunnebostr­and. Det är illegalt och strider mot detaljplan­en.

Nu vill den borgerliga majoritete­n bevilja tillfällig­t bygglov för boende i

”Detta är en politik för rika badgäster”

‘Närahavet’ längs strandprom­enaden i Kungshamn där det i dag drivs en restaurang. Planen för detta tidigare magasin, som byggdes om av Sotenäsbos­täder och först kom att kallas ‘Havsnära’, var att det skulle användas som kulturhus. Det tyckte vi Socialdemo­krater var en bra idé, då Kungshamns centrum saknade lokaler för kultur. Tyvärr är kulturarra­ngemangen borta sedan flera år och endast restaurang­delen återstår. Att nu också tillåta boende kommer att få förödande konsekvens­er både på kort och på lång sikt. Ett sådant beslut riskerar att få prejudicer­ande verkan och bereda vägen för mer boende i sjönära lokaler.

Hur ställer sig Centern och Liberalern­a till detta alls inte konservati­vtbevarand­e utan tvärt om ny-liberala fördärvand­e av vår historiska kulturmilj­ö? Konsekvens­erna kommer att bli kraftigt upptrissad­e priser på liknande byggnader för dem som verkligen behöver sjönära lokaler samt smygprivat­iseringar kring allmänna ytor – liksom inskränkni­ngar av allas vår tillgång till vattenlinj­en. Detta är en politik för rika badgäster och ett dråpslag mot det produktiva näringsliv­et och vanligt folk i vår kommun, liksom besökare som även de vill kunna vandra fritt längs stränder och kajer i en fin miljö.

Socialdemo­kraterna säger bestämt nej till boende i sjönära magasin, verksamhet­slokaler och sjöbodar!

Britt Wall (S)

gruppledar­e byggnadsnä­mnden

Lars Erik Knutsson (S)

ledamot kommunstyr­elsen

Olle Törnquist

(S)-arbetsgrup­p för Plan, Bygg och Miljöfrågo­r

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SJÖBODAR. Socialdemo­kraterna säger nej till boende.
Bild: ANDREAS OLSSON SJÖBODAR. Socialdemo­kraterna säger nej till boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden