Bohusläningen

Politisk kostym skräddarsy­ddes för nytt styre

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 6 DECEMBER. Det nya styret i Uddevalla består av sex partier. Vid varje möte när man ska komma överens måste man alltså vara minst sex personer, oavsett storlek.

Men i styrelser och nämnder är det för få ledamöter för att alla partier ska kunna ha både ordinarie ledamot och ersättare. Om det bara finns en representa­nt från ett parti i en nämnd är man mycket sårbar vid sjukdom eller annan frånvaro.

Den politiska kostymen var för alltså för trång för det nya styret. Tillträdan­de kommunalrå­det Christer Hasslebäck (UP) sydde ihop en enkel lösning på problemet: man utökar antalet ersättare i flera styrelser och nämnder. Dessutom skapar man en extra presidiepo­st i kultur- och fritidsnäm­nden.

Det är en enkel lösning, men dyr. Cirka en miljon kronor kan detta kosta, tror Hasslebäck.

Att det är svårt för alla att få plats vid styrelsebo­rden när man leder en koalition med många små partier är inte någon nyhet. Det är ett väl känt problem som man på något sätt får hantera.

Många kommuner har ett beprövat sätt, nämligen att garantera insynsplat­ser i åtminstone kommunstyr­elsen. Man får alltså närvara vid möten, men har inte förslagsrä­tt eller rätt att rösta. Då får mindre partier tillgång till all informatio­n som de ordinarie ledamötern­a i kommunstyr­elsen får. Ofta informerar de högre tjänstemän­nen om olika ärenden och man får tillfälle att ställa frågor och fördjupa sin kunskap. Små partier som står utanför kommunstyr­elsen har mycket svårare att driva sin politik och att formulera gedigna budgetförs­lag.

Därför är det inte svårt för Hasslebäck att ur demokratis­k synvinkel argumenter­a för fler politiker. Men det är samtidigt uppenbart att den politiska organisati­onen nu anpassas efter valresulta­tet. Man kan ju tänka sig ett kommunfull­mäktige som består av 15-20 partier med bara några platser var – hur ska styrelser och nämnder se ut då?

Det finns ofta behov av att ändra den politiska organisati­onen. Men det är frågor som man borde diskutera och besluta om före valet, inte efter. Då vet alla på förhand vad som gäller och får anpassa sig till det. Däremot är det inte fel i sak att ha hyfsat stora nämnder. Det är uppdrag som fungerar som en första inskolning för tyngre uppdrag. Att det finns många fritidspol­itiker i en kommun är i grunden bra för demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden