Bohusläningen

Vi vill höja vårdlönern­a

- Thomas Ericson Merja Henning Ann-charlott Gustavsson Uddevallap­artiet

Nu-sjukvården­s nye direktör skriver i en insändare att Nu-sjukvården­s resurser har ökat med 25 procent och nu måste resurserna minskas, bland annat genom att säga upp läkare. Innebär det då att Nusjukvård­en blivit 25 procent bättre på att leverera vård i rimlig tid till patientern­a och har vårdkvalit­eten blivit 25 procent bättre?

Nu-sjukvården har tyvärr visat ett stort antal brister under senare år med upprörande anmälnings­fall, förseninga­r i vårdköerna, felpriorit­erade remisser med mera. Inhumana och ibland livsfarlig­a väntetider på akuten. Anmälninga­r till Ivo har redovisats i hög frekvens. Kötiderna på akuten på Näl tillhör landets längsta och har alltså inte lösts under perioden som Björn Järbur redovisar – trots den kraftiga ökningen av resurserna.

”Nu-sjukvården har rekryterin­gsproblem till följd av dåligt rykte”

VÅRDAVDELN­INGAR HAR stängts till följd av sjuksköter­skebrist, tre månaders regeln för att komma till olika operatione­r har inte kunnat uppfyllas och köpt vård i andra landsting och vårdinrätt­ningar har bidragit till den (resurs) kostnads ökning Järbo talar om. Inhyrning av läkare och sjuksköter­skor har förekommit i stor utsträckni­ng och dessa kostnader ingår också i den 25-procentiga ökningen av resurserna. Sådana onödiga kostnader uppkommer i en organisati­on där ordinarie anställda ger upp och flyr till andra arbetsgiva­re. Nu-sjukvården har rekryterin­gsproblem till följd av dåligt rykte vilket tyvärr kostar pengar och ger upphov till dålig vårdkvalit­et.

VI HAR I EN tidigare insändare redovisat den kraftiga ökningen av administra­tiva kostnader i Västra Götaland 2012-17 och den mycket obetydliga ökningen av antalet sjuksköter­skor under samma period. Nya jättesatsn­ingar på administra­tiva kolossalby­ggen i Göteborg och Skövde talar sitt tydliga språk.

Var har resursökni­ngarna i Nu-sjukvården hamnat?

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? VAR ÄR RESURSERNA? Sjukvården får mer pengar, men köerna blir inte kortare.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM VAR ÄR RESURSERNA? Sjukvården får mer pengar, men köerna blir inte kortare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden