Bohusläningen

Vaknade i panik av tjuvar i hemmet UDDEVALLA:

”Gunilla” väcktes mitt i natten av inbrottstj­uvar i sovrummet. Familj och vänner har varit ett stort stöd tiden efter händelsen som gav henne men för livet.

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Kvinnan låg och sov i lugn och ro. Men helt plötsligt vaknade hon av att en maskerad man stod över henne. Panik, chock och rädsla. Händelsen har skakat om hennes värld.

Natten till onsdagen den 24 oktober hände något som skulle sätta spår i 76-åriga Gunilla, som egentligen heter något annat, för livet. Vid två-tiden på natten låg hon och ensam i Uddevallav­illan som vanligt. Men ljuset från mobiltelef­onens lampa flimrade till och hon vaknade.

När hon öppnade ögonen såg hon en okänd man i sovrummet. Med rånarluva och svarta kläder röjde han runt bland hennes personliga tillhörigh­eter.

Gunilla blev så chockad att hon bara skrek rätt ut. Paniken sköljde över hela henne.

– Jag vaknar av att den här människan står över mig. Han vänder sig om och går ut. Då reser jag mig upp ur sängen och gallskrike­r. Jag vet inte vart jag fick den röster ifrån, säger hon och fortsätter;

– Mannen lägger då benen på ryggen. Men samtidigt kommer ytterligar­e en man ut från vardagsrum­met. De stöter in i varandra och tar sig ut.

DE BÅDA MÄNNEN hade tagit sig in i huset genom att bryta upp altandörre­n. Inbrottstj­uvarna fick med sig smycken, mobil och plånbok.

Gunilla klarade sig utan fysiska skador och tog sig över till grannen som larmade polisen. Snabbt var de där med hundpatrul­l för sökning, men några inbrottstj­uvar hittades inte.

I flera veckor kunde Gunilla inte sova hemma. I stället fick hon sova hos barnen.

– Den första veckan ville jag inte gå ut. Jag orkade inte träffa folk. Jag kan knappt beskriva hur det kändes. Rädd och ängslig. Första veckan fick jag bo hos sonen. Dotter och barnbarn har sedan legat över. Men nu äntligen har jag börjat sova på nätterna. Men jag ligger där ensam och vaknar ibland och lyssnar efter ljud, säger hon.

NÅGRA DAGAR EFTERÅT ringde Brottsoffe­rjouren till Gunilla för att erbjuda samtal och stöd. Men hon tackade nej till det.

– Brottsoffe­rjouren hörde hur det var med mig. Men jag kände inte behov av dem. Jag har haft mina

vänner och min stora familj som varit helt underbara. Jag har inte känt att jag behövt vända mig till någon utomståend­e, säger Gunilla och fortsätter;

– Sedan vet jag inte med skadestånd och så där. Det finns inga pengar i världen som kan hjälpa när man mår som man mår.

Men samma dygn som brottet begicks försökte en misstänkt gärningsma­n handla med Gunillas spärrade bankkort i en matbutik i Uddevalla.

MANNEN FÅNGADES PÅ övervaknin­gskameror och står nu åtalad för bland annat bedrägeri och grov stöld. Sedan mannen upptäcktes har han suttit frihetsber­övad då han greps vid ett inbrottsfö­rsök. Han är dessutom misstänkt för flera andra liknande brott vid olika tillfällen. Rättegång kommer hållas i Uddevalla tingsrätt inom ett par veckor.

Den åtalade mannen riskerar nu att utvisas.

– Personen är inte svensk medborgare och saknar uppehållst­illstånd i Sverige. Eftersom han är åtalad för så pass grova brott har jag en skyldighet att föra en sådan talan, säger åklagaren Rebecca Budell.

Förutom den nu åtalade mannen finns ytterligar­e en misstänkt.

– Jag kan tyvärr inte gå in på detaljer då förundersö­kning fortfarand­e pågår. Men den finns en andra misstänkt för brottet, säger åklagaren Rebecca Budell.

Gunilla beskriver en lättnads- känsla över att det finns misstänkta som åtalas.

– Jag tänkte att Gud vad skönt. Man är tacksam då det är så många utredninga­r som blir nedlagda. En väldig lättnad. Att man får fast de här personerna för det har varit mycket skit. Men sedan får vi se hur det går med rättegånge­n. De hade mörka kläder på sig och jag kunde inte se deras ansikten. Så vi får se, säger Gunilla.

”Det är en mardröm som inte går att förstå. Jag blev något så vansinnigt förbannad rent ut sagt”

SEDAN FLERA ÅR tillbaka är Gunilla pensionär. Så någon sjukskrivn­ing från jobb var inte aktuellt efter inbrottet. Men den planerade resan till Spanien var tvungen att ställas in.

– Det är en mardröm som inte går att förstå. Jag blev något så vansinnigt förbannad rent ut sagt. Att de var inne i mitt hus och att han stod över mig när jag sov. Det här kommer jag aldrig komma över. Fotnot: Gunilla heter egentligen något annat.

 ??  ?? CHOCKEN. Mitt i natten stod tjuven där i sovrummet. I sängen låg 76-åriga Gunilla som greps av panik. Nu står en man
CHOCKEN. Mitt i natten stod tjuven där i sovrummet. I sängen låg 76-åriga Gunilla som greps av panik. Nu står en man
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? i 20-årsåldern åtalad för bland annat grov stöld och bedrägeri. Bilden är arrangerad.
Bild: LASSE EDWARTZ i 20-årsåldern åtalad för bland annat grov stöld och bedrägeri. Bilden är arrangerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden