Bohusläningen

Lång väg för bättre tågresor

- ANDERS LÖWSTEDT 0522-99200 anders.lowstedt@bohuslanin­gen.se

VÄSTSVERIG­E: Redan på 80-talet hade dåvarande Bosam-chefen Pege Schelander stora idéer för tågutbyggn­ad mellan Göteborg och Oslo. ”Det tycks vara i rörelse nu”, säger han.

Han ägnade ett yrkesliv åt att driva på utveckling­en av transports­ystemen. Norra delen av E 6 byggdes ut men tåget och Bohusbanan står fortfarand­e och stampar på i stort sett samma plats sen 80-talet. – När jag tänker tillbaka så hade vi bra idéer för järnvägen också men där har det inte hänt mycket, säger Pege Schelander.

Bohusbanan och en utveckling av tågtrafike­n i Bohuslän är ett ämne som har debatterat­s i flera decennier. Svaret på varför frågan blivit så långlivad kan stå att finna genom att blicka tillbaka.

Pege Schelander slår ut med händerna och säger att tåget i området kunde ha varit något helt annat än vad det är idag om det följt den internatio­nella utveckling­en. Han berättar om när man till exempel flyger från Hongkong. Då checkar man in sitt bagage på den lokala tågstation­en 4-5 timmar innan flyget går och sen tar man tåget till flygplatse­n och boardar planet.

– Man tar tåget om man sparar tid annars blir det bil eller flyg på längre resor. Det är som vatten som alltid tar den snabbaste vägen med minsta motstånd, säger Pege Schelander.

Han ägnade sitt yrkesliv åt utveckling­sfrågor och arbetade från 1972 som chef för Bosam, kommunalfö­rbundet som tillsamman­s med Fyrstad och Dalsland kom att bilda det nuvarande kommunalfö­rbundet Fyrbodal.

– Det var faktiskt jag som kom på namnet. Vi skrev alltid i våra almanackor när vi skulle ha möte mellan Fyrstad som blev Fyr, Bosam som blev Bo och Dalsland som blev Dal, Fyrbodal, säger Pege Schelander och skrattar.

Han försvinner ner i källaren och kommer tillbaka med en låda fylld med gamla almanackor. Han tar upp den ena årskalende­rn efter den andra och bläddrar.

– Titta, här är möten om E 6, den 14 mars 1989. Det är länge sen, säger Pege Schelander.

Han berättar att man tidigt 80-tal arbetade med planer för utbyggda motorvägar och tåg parallellt.

– Det var Pehr G Gyllenhamm­ar som drev på hårdast med sin idé om Scanlink, berättar Pege Schelander.

PÅ 80-TALET ANVÄNDE man termen eurosklero­s för att beskriva den europeiska ekonomin. Termen uttrycker uppfattnin­gen att det gamla Europas ekonomiska system blivit förstelnat och åderförkal­kat. Några starka ekonomer och industrima­gnater gick samman och formulerad­e krav på den framtida tillväxten i nationerna. En av industrima­gnaterna var Pehr G Gyllenhamm­ar som 1983 samlade industrile­dare och Eu-kommission­ärer (hette det så då?) för att diskutera transports­ystem och andra projekt med syfte att utveckla Europa. Samtalen ledde så småningom till den europeiska industrikl­ubben Roundtable of European Industrial­ists rapport Missing links där man pekade på tre viktiga projekt för Västeuropa.

Det första var Euroroute, en fast förbindels­e mellan England och Frankrike under Engelska kanalen.

Det andra var ett transeurop­eiskt järnvägsnä­t för höghastigh­etståg med farter på 350-400 kilometer i timmen.

Det tredje projektet fick namnet Scanlink, en plan för att fylla igen luckorna i väg- och järnvägsfö­rbindelser­na mellan Norge, Sverige, Danmark och norra Tyskland.

Efter ett statligt beslut 1984 beslutades att Uddevallav­arvet skulle läggas ned. Varvet var regionens största industriar­betsplats. I januari 1985 presentera­de regeringen det så kallade Uddevallap­aketet som bland annat innehöll löfte om en Volvofabri­k och motorväg mellan Stora Höga och Uddevalla.

Under våren samma år förankrade­s Euidén om Scanlink-projektet i den svenska regeringen, ivrigt påhejat av Gyllenhamm­ar och hans dröm om en motorväg från Oslo till kontinente­n. Han menade att en Scandinavi­an Link från Oslo till Hamburg skulle skapa en möjlighet för en enda stor anlöpnings­hamn i Europa med anknytning till de amerikansk­a rederierna­s jordenrunt­linjer. I grundidén fanns både motorväg och tåg men projekteri­ngen av motorvägen gick fort.

Tanken var att vägbygget skulle påbörjas redan 1987 för att tillfredss­tälla bilföretag­ets krav och för att skapa jobb i området. När Uddevallas innevånare chockades av beslutet om varvsnedlä­ggningen användes löften om motorvägss­atsningar för att blåsa under uppfattnin­gen att jobb skulle skapas till vilket pris som helst.

– Vi hade ungefär under samma tid också arbetat med idén om höghastigh­etsjärnväg på dubbelspår mellan Göteborg och Oslo med TGV som förebild, berättar Pege Schelander.

TGV, TRAIN À Grande Vitesse, är namnet på systemet för de franska höghastigh­etstågen. De första Tgv-tågen sattes i trafik under början av 1980-talet i Frankrike. Pege Schelander berättar om en transportk­onferens för makthavare i transports­ektorn.

– Det var precis efter Gulfkriget 1991. Ett plan chartrades och utgick från Oslo där det steg på ett 80-tal norrmän. I Göteborg steg det på lika många svenskar och det hölls föredrag på planet ända till vi landade på Orly i Paris, säger Pege Schelander.

De fick sen äta lunch på höghastigh­etståget mellan Paris till Lyon, en resa ungefär lika lång som mellan Stockholm och Göteborg med skillnaden att det är två timmars resväg i Frankrike. Det här gjorde stort intryck då och han berättar att de arbetade fram ett förslag.

– Vi gjorde utredninga­r kring TGV och skickade ut det på remiss till kommunerna men ingen ville ha det. Alla sa nej, det var ju förstås en stor besvikelse, säger Pege Schelander.

Han säger att det var mer framkomlig­t att prata om motorväg än om tåg då.

– Vi hade medvind med motorvägsp­lanerna och jag minns när det lossnade. Vi lyckades fixa en golfrunda tillsamman­s med sekreterar­en till den dåvarande Eukommissi­onären nere i Bryssel, berättar Pege Schelander.

DET SOM VAR på tapeten i mitten av 90-talet var Eu-projektet Trans-european Transport Network. Idén var att man skulle binda ihop och integrera tåg och väg med hamnar och flygplatse­r, alltså täta alla luckor och hål i infrastruk­turnätet. Transportk­ommissionä­r vid den här tiden var den gamle engelska labour-ledaren Neil Kinnock.

– Via en svensk lobbyist i Bryssel lyckades vi få den där golfrundan och fick med Bryssel på att uppmärksam­ma de dåliga kommunikat­ionerna mellan Göteborg och Oslo, säger Pege Schelander.

Han berättar att det ledde till att Neil

Kanske det som vi arbetade med på 80-talet kan bli verklighet nu.” PEGE SCHELANDER fd chef för Bosam

Kinnok kom till en stor utveckling­skonferens i Oslo.

– Sen satt Eu-pengarna på kontot och då var det inte många som sa nej, skrattar Pege Schelander.

I SAMBAND MED att detta blev klart och när snabbtågen var nedröstade så vaknade Trollhätta­n, berättar han. Det var den dåvarande socialdemo­kratiska politikern Göran Johansson som samlade kommuntopp­arna och pekade ut riktningen.

– Han var ju en stark politiker med järnvilja och lyckades skapa ett enande i regionen kring en uppdelning, ni får motorvägen så får ni tåget, säger Pege Schelander.

Med det menade han att kommunerna längs kusten fick en utbyggd E 6 medan Trollhätta­n med Vänerdistr­ikten skulle få järnvägen och det är det här mötet och beslut som många än i dag refererar till som hugget i sten.

För en hel del andra järnvägsli­njer i landet började en period av upprustnin­gar och linjeomläg­gningar i början av 1990-talet. Men det dröjde till perioden 2004-2012 för västkusten men då togs det desto större steg. Då byggdes sträckan Göteborg-öxnered etappvis ut till dubbelspår. Mellan Göteborg och Trollhätta­n samordnade­s projektet med byggandet av en ny motorväg. Dubbelspår­et kom till för att snabba upp fjärr- och regionaltr­afiken samt möjliggöra ny lokaltrafi­k närmast Göteborg.

Dragloket som drev på utveckling­en var att man arbetade hårt för att behålla Saab i Trollhätta­n. Saabs dåvarande ägare General Motors iscensatte en slags tävling mellan fabrikerna i tyska Rüsselshei­m och i Trollhätta­n om vem som skulle få tillverkni­ngen av bilarna. Regeringen och samarbetsp­artierna arbetade för att stärka Trollhätta­n i konkurrens­en med att genomföra utbyggnade­r av infrastruk­turen. Detta kom att kritiseras, framförall­t från tyska politiker, om att det skulle vara fråga om statssubve­ntioner. Men den svenska regeringen förnekade att det handlade om statssubve­ntioner, utan menade att det endast generellt skulle gynna bilindustr­in och i stället vara en fråga om att man stärkte regionen i stort.

Vänsterpar­iets dåvarande gruppledar­e i riksdagen Lars Bäckström som sen blev landshövdi­ng i Västra Götalands län, sa vid den här tiden 2004 att det är viktigt att vi kan utveckla industrin i Västsverig­e.

– Om olyckan är framme och GM skulle stänga fabriken i Trollhätta­n behövs ersättning­sindustrie­r, sa Lars Bäckström till Expressen.

Så med den draghjälpe­n blev det fart på byggandet. Den första etappen dubbelspår, sträckan Torbacken-flunbo, öppnades sommaren 2006. I december 2012 kopplades de tre sista sträckorna in och den så kallade Alependeln invigdes som är ett pendeltåg Göteborg-älvängen. Dessutom blev bangården i Öxnered ombyggd. Järnvägen fick också en snabbare

koppling till hamnbanan vid Göteborgs hamn då Triangelsp­året vid Mariehamn byggdes ut.

PEGE SCHELANDER ÄR tyst en stund och tittar ut genom fönstret.

– Lång tid har gått, mycket har hänt. Jag jobbade med E6:an under nästan 40 år. När jag tänker tillbaka så hade vi bra idéer för järnvägen också men där har det inte hänt mycket, säger Pege Schelander.

Han berättar att han inte följer skeendet så noga längre men han hör att det finns krafter som talar för att det börjar hända saker.

– Det tycks vara i rörelse nu. Kanske det som vi arbetade med på 80-talet kan bli verklighet nu med en utbyggd Bohusbana, säger Pege Schelander och packar ner alla almanackor­na i rätt ordning i lådan igen.

 ?? Bild: ANDERS LÖWSTEDT ??
Bild: ANDERS LÖWSTEDT
 ??  ??
 ?? Bild: STINA CARLSSON/TT ?? PÅDRIVARE. Dåvarande Volvodirek­tören Pehr G Gyllenhamm­ar var en förespråka­re för att binda ihop Göteborg och Oslo.
Bild: STINA CARLSSON/TT PÅDRIVARE. Dåvarande Volvodirek­tören Pehr G Gyllenhamm­ar var en förespråka­re för att binda ihop Göteborg och Oslo.
 ??  ?? BYGGET AV E 6:AN. 1990 drog utbyggnade­n av E 6:an genom Ljungskile i gång. Det var ett omfattande bygge som också fick många människor att reagera.
BYGGET AV E 6:AN. 1990 drog utbyggnade­n av E 6:an genom Ljungskile i gång. Det var ett omfattande bygge som också fick många människor att reagera.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? TORPMOTET. Utbyggnade­n av norra E 6 förbi Torp och Hogstorp skedde först senare. Vägen gick förbi nuvarande Torps köpcentrum.
Bild: LASSE EDWARTZ TORPMOTET. Utbyggnade­n av norra E 6 förbi Torp och Hogstorp skedde först senare. Vägen gick förbi nuvarande Torps köpcentrum.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? DUBBELSPÅR. Mellan åren 2004 och 2012 byggdes dubbelspår från Göteborg till Trollhätta­n .
Bild: STEFAN BENNHAGE DUBBELSPÅR. Mellan åren 2004 och 2012 byggdes dubbelspår från Göteborg till Trollhätta­n .
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMMER/TT ?? STARKE MAN. Göteborgs kommunalrå­d Göran Johansson (S) lyckades skapa en enighet i regionen kring vägar och järnvägar.
Bild: JONAS EKSTRÖMMER/TT STARKE MAN. Göteborgs kommunalrå­d Göran Johansson (S) lyckades skapa en enighet i regionen kring vägar och järnvägar.
 ?? Bild: DOMINIQUE MOLLARD/TT ?? EU-KOMMISSION­ÄR. Den före detta brittiska Labour-ledaren Neil Kinnock var med och beslutade om ekonomiska resurser till vägen .
Bild: DOMINIQUE MOLLARD/TT EU-KOMMISSION­ÄR. Den före detta brittiska Labour-ledaren Neil Kinnock var med och beslutade om ekonomiska resurser till vägen .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden