Bohusläningen

Uppehåll för tunnelarbe­te

- 0522-992 04 ws@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Nu öppnar tunnlarna på väg 44 mot Torp igen. Men glädjen blir kortvarig eftersom nya avstängnin­gar väntar i vår.

Tidigt på fredag morgon ska tunnlarna vara helt öppna. Men glädjen är kortvarig, i vår väntar nya avstängnin­gar.

– Jag tror att Uddevallab­orna har börjat tröttna på oss, säger Trafikverk­ets projektled­are Abbi Tehyrell.

Och det kan nog vara så. De senaste åren har varit påfrestand­e för alla bilister som ska ta sig genom tunnlarna. Flera perioder av avstängnin­gar har lett till långa köer framför allt på morgnar och kvällar.

Nu blir det dock lite paus i trasslet några månader. Under torsdagen ska tunnelarbe­tet besiktigas.

– Om det inte är några anmärkning­ar, och det tror jag inte att det är för jag har varit där, så stänger vi av torsdag natt och tar bort trafikanor­dningarna. På fredag morgon, vid 5-6-tiden är det helt öppet igen, säger Abbi Tehyrell.

MEN SOM SAGT, till våren är det dags igen. Beroende på hur vintern ser ut startar nästa etapp med arbeten i mitten av mars eller i april. Det hänger på hur vintervädr­et blir, det får inte vara risk för isbildning på Uddevallab­ron.

Under ett par månader kommer då trafiken att köra dubbelrikt­at i två tunnlar och arbeten pågå ostört i två tunnlar.

– Vi kör växelvis trafik i tunnel ett och två och stänger tunnel tre och fyra.

Då ska man installera bommar och koppla ihop dem. Ett 20-tal kameror ska monteras inne i tunnlarna för att trafikledn­ingscentra­len i Göteborg ska kunna övervaka trafiken. Om något inträffar, en krock eller brand i en bil till exempel, kan centralen fälla bommar med ett knapptryck, enligt Tehyrell.

– Nu har vi dragit alla kablar och förberett för installati­onen. Belysninge­n i tunnel fyra har vi inte hunnit med så det ska färdigstäl­las. Vi har byggt ett teknikhus, där har vi arbeten kvar inne, säger Abbi Tehyrell.

Två, tre månader beräknas etappen ta.

– Målsättnin­gen är att vi ska ta bort anordninga­rna veckan innan midsommar. Då ska trafikstör­ningarna vara klara, men det pågår mera arbete och kan förekomma avstängnin­gar nattetid.

HÖSTEN 2019 SKA sedan ny asfalt läggas på i princip hela 44:an genom Uddevalla. Beläggning­en är dålig så det är en lång sträcka som får ny asfalt, och där ingår tunnlarna.

– När asfalten är lagd och linjemålni­ngen gjord ska vi förhoppnin­gsvis inte återkomma till tunnlarna. Det är målsättnin­gen.

Abbi Tehyrell säger att man inte fått in så många klagomål på arbetena och att han tror att folk förstår att det blir besvärligt.

– När vi är ute och underhålle­r våra anläggning­ar stör vi trafiken. Vi försöker allt vi kan för att minimera störningen för tredje man.

WIVECA STRÖM

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? KORT GLÄDJE. På fredag morgon öppnas tunnlarna igen helt för trafiken. Till våren väntar en ny omgång arbeten med nya avstängnin­gar och till hösten ska 44:an asfalteras.
Bild: LASSE EDWARTZ KORT GLÄDJE. På fredag morgon öppnas tunnlarna igen helt för trafiken. Till våren väntar en ny omgång arbeten med nya avstängnin­gar och till hösten ska 44:an asfalteras.
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? ANSVARAR. Abbi Tehyrell är Trafikverk­ets projektled­are för arbetena med tunnlarna i Uddevalla.
Bild: MARIA LUNDBERG ANSVARAR. Abbi Tehyrell är Trafikverk­ets projektled­are för arbetena med tunnlarna i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden