Bohusläningen

Löfvens breda koalition

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 6 DECEMBER. På fredag ska Stefan Löfven avrapporte­ra till talmannen Andreas Norlén om läget i förhandlin­garna mellan regeringen samt Centerpart­iet och Liberalern­a.

Under tisdagen blev det ett öppet drama då Annie Lööf offentligt kallade Socialdemo­kraternas svar på Centerpart­iets kravlista ”ett skambud”. De flesta politiska analytiker betraktade grälet som något i grunden positivt. Detta visar att det faktiskt finns en process som har börjat. Att de olika partierna inte är överens i början av förhandlin­gen är inte något att bli förvånad över. På många punkter är partierna inte överens och det är ju just på dessa punkter man måste kompromiss­a. Helst ska ju motparten göra detta. Utspel av detta slag är klassisk förhandlin­gstaktik.

Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt har uttalat sig om processen och berättat att även han har en kravlista. Hittills har dock Stefan Löfven varit tydlig med att Sjöstedt inte ingår i några förhandlin­gar.

Sjöstedt befinner sig i den position som Jimmie Åkesson (SD) hade varit i om Alliansen hade blivit större än de rödgröna. En eventuell S-mp-cl-koalition måste släppas fram av Vänsterpar­tiet. Men när väl en regering har tillträtt, är den inte beroende av V för att få igenom statsbudge­ten. C och L står alltså fast vid principen att det största blocket måste i och för sig tolereras av antingen V eller SD. Men det största block som bildas ska då inte behöva V:s eller SD:S röst i varje viktig omröstning.

Så långt det politiska spelet. Då återstår då frågan om sakpolitik­en. Lyckas Löfven med en ett nytt, brett samarbete, kan man anta att regeringsp­olitiken liknar Tysklands. Det blir en kompromiss­politik som kanske kan vara rationell och välavvägd i sak, men som gör både vänsteroch högervälja­re missnöjda. Det visar utveckling­en i den tyska opinionen. Och de flesta väljare i Sverige har faktiskt en tydlig vänster- eller högerident­itet. Få brinner för mellanmjöl­kspolitik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden