Bohusläningen

Klimatkomp­ensera med järnväg

- Stefan Edman Biolog Ulf Eriksson Journalist Mats Fägerquist Läkare Thomas Görling Biblioteka­rie

Raffinader­iet togs i drift 1975 och hette då Scanraff. På 90-talet kom den etiopisk-saudiska affärsmann­en Mohammed Al-amoundi in som ägare och företaget heter nu Preemraff.

En omfattande utbyggnad planeras för att öka hanteringe­n av råolja från 11,4 till 13,4 miljoner ton varje år. Det är inte för eget behov, utan bensin, diesel och flygbränsl­e har blivit Sveriges största exportvara. Förra året släppte raffinader­iet ut 1,45 miljoner ton koldioxid, något som nu beräknas bli det dubbla.

Det finns exempel på raffinader­ier som kompensera­r för den klimatpåve­rkan man orsakar. Men Premraff satsar inget på att klimatkomp­ensera, enligt affärsutve­cklingsing­enjör Sören Eriksson.

FÖRETAGET BORDE ÖVERFÖRA sina transporte­r från väg till den lokala järnvägen, Lysekilsba­nan. Det finns intresse och behov av att utnyttja den järnvägen. Västra Götalandsr­egionen har avgett en avsiktsför­klaring att om banan vore i modernt skick skulle man köra regional persontågt­rafik på banan. Med en moderniser­ing skulle hastighete­n kunna öka till 80 kilometer per timme.

Tågförbind­elsen mellan Lysekil och Göteborg blev då överlägsen såväl buss- som bilalterna­tivet. Lysekils hamn skulle också gynnas av en moderniser­ad järnväg; nu har man fått neka kunder, som behövt överlastni­ng från båt till godståg. Längs banan ligger Hallinden, där det finns planer på en timmerterm­inal för tilltänkt omlastning till järnväg.

”Lysekils hamn skulle också gynnas av en moderniser­ad järnväg”

LYSEKILSBA­NAN ÄR ETT alternativ som hotas. Trafikverk­ets styrelse har tagit beslut att lägga ner underhålle­t av banan den 19.e december 2018 och enligt verkets personal kommer troligen kontaktled­ningen att tas ner snart därefter på grund av stöldriske­n. Fullföljs beslutet kan järnvägen sedan rivas i början av 2022. Att lägga ned en elektrifie­rad järnväg och öka utsläppen av koldioxid för att kunna exportera mer fossila bränslen går stick i stäv med de förändring­ar, som krävs för att behålla jordens klimat i balans.

Jordens medeltempe­ratur stiger och det hotar livsbeting­elserna för människor, djur och växtlighet. Ökande utsläpp av koldioxid är en viktig orsak och enligt Parisavtal­et ska varje land redovisa hur man lyckats minska sina utsläpp.

När Scanraff togs i drift 1975 genomförde­s en upprustnin­g av bangården i Lyse. I anslutning till klimatmöte­t i Katowice 3-12 december skulle Preemraff kunna göra en sannolikt internatio­nellt uppmärksam­mad markering av ansvarstag­ande genom att medverka till en moderniser­ing av Lysekilsba­nan och att satsa på järnvägstr­ansporter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden