Bohusläningen

Åtalas nu för upprepade villainbro­tt

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

En vecka efter villainbro­ttet hos den 76-åriga kvinnan försökte mannen göra inbrott i en annan villa. Istället såg en polishund till att mannen kunde gripas och en omfattande stöldhärva nystas upp.

Det är en invecklad historia som åklagare i Uddevalla fick på sitt bord för en dryg månad sedan. Först fick kvinnan, som du kan läsa om i artikeln här intill, inbrott.

Då kunde polisen inte gripa någon misstänkt, även om spår kunde säkras.

En vecka senare vaknade en annan villaägare i Uddevalla av ett fönster krossades. Villaägare­n larmade polis som snabbt var där med en bland annat en polishund. Hunden lyckades spåra rätt på två män som gömt sig i skogen.

BÅDA MÄNNEN SA sig vara under 18 år. Men då hade polis och åklagare redan luskat ut att i alla fall en av männen fått sin ålder uppskriven av Migrations­verket ett par månader tidigare.

Den andre mannen släpptes men häktades i sin frånvaro av Uddevalla tingsrätt under onsdagen, misstänkt för bland annat inbrotten i Uddevalla.

Men en av männen har alltså suttit häktad sedan början av november. Polisen har hållit flera förhör med mannen som konsekvent nekar till brott. I förhören uppger han olika historier om hur och när och varför han kom till Uddevalla och Sverige. Klart är dock att hans dna matchas mot två andra villainbro­tt i Stockholms­området i somras. Även den gången greps han efter att en polishund nosat rätt på honom.

DEN GÅNGEN SLÄPPTES han på fri fot eftersom han då ansågs vara under 18 år och försvann sedan från det boende han hade plats hos.

– Varför han har kommit till just Uddevalla har vi egentligen inte fått svar på, säger Rebecca Budell, assistentå­klagare vid åklagarmyn­digheten i Uddevalla och som nu väckt åtal mot mannen.

Under häktningst­iden har polisen fått fram en mängd saker om mannen. Han är bland annat misstänkt för inbrott och bedrägerie­r i både Tyskland och Frankrike. Han har uppgett ett tiotal olika namn och identitete­r för svensk och utländsk polis de senaste åren.

I polisförhö­r nekar mannen dock till allt han misstänks för. Han säger att han är oskyldig och har varit i Uddevalla för att besöka en person, och att han under tiden bott i skogen där polishunde­n hittade honom.

DET FINNS DOCK bevisning i form av mannens dna, övervaknin­gskameror och hur hans mobiltelef­on använts vid brottstill­fällena.

Rättegånge­n ska hållas om ett par veckor.

– Jag kommer att yrka på att mannen ska dömas och utvisas. När det gäller andra misstänkta gärningsmä­n lämnar vi över ärendet till åklagare i Stockholm, förklarar Rebecca Budell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden