Bohusläningen

Hallå där...

- ANDERS LÖWSTEDT

... Stefan Edman, biolog och miljöexper­t. Klimattopp­mötet COP24 pågår den 2–14 december i staden Katowice mitt i koldistrik­tet i södra Polen.

* Vad händer på klimatmöte­t i Katowice? – COP24 ses som det viktigaste sedan COP21 i Paris 2015. Där enades länderna om att bidra till att begränsa den globala uppvärmnin­gen till 2 grader, med målet att nå 1,5 grader. Det var 195 länder som skrev på Parisavtal­et. I Katowice blir uppgiften att förhandla fram hur Parismålen konkret ska uppfyllas. Hur ska man mäta sina utsläpp? Hur ska man redovisa dem? När ska man ha revidera sin redovisnin­g? Ska det vara vartannat eller var tredje år? Hur ska man se till att ingen fuskar? Detta bland många frågor.

* Vilka är där? – Det är cirka 30 000 deltagare från nästan 200 länder som är där. Världens miljö- och klimatmini­strar medverkar samt representa­nter från näringsliv­et och stora internatio­nella företag. Sverige skickar en delegation med cirka 40 personer, varav flera ministrar.

* Vad önskar du ska hända på mötet? – I samband med Parismötet 2015 lämnade länderna som omfattas av FN:S klimatkonv­ention in frivilliga löften och åtaganden om utsläppsmi­nskningar. Dessa räcker dock inte till. Det skulle innebära att genomsnitt­stemperatu­ren på jorden stiger med 3,2 grader till år 2100 – en höjning som kan få allvarliga följder för livet på jorden. Man har satt upp 2 grader som gräns för höjningen för den globala uppvärmnin­gen med ett mål på att inte gå över 1,5 grader innan 2030-2050. För att lyckas med det måste vi minska utsläppen med 45 procent.

* Är det realistisk­t? – Det svartnar och man får kollaps i huvudet när man tänker på det. Men man ska ha klart för sig att rent tekniskt så är det inget problem. Tekniken finns. Problemet är bristen på globalt ledarskap. Med ledare som till exempel Donald Trump som motarbetar miljöarbet­et och den nytillträd­de brasilians­ke presidente­n Jair Bolsonaro som vill hugga ner regnskogen ser det naturligtv­is inte bra ut. Men vi har Kina som har tagit på sig ledartröja­n och det är oerhört viktigt

* Vad är det som har gjort mest intryck hittills under mötet? – Jag tror det är Fn-chefen António Guterres inlednings­tal. Där sa han att vi är riktigt illa ute men att det ändå finns chans att vi ändå klarar det om ledarna i världen kommer överens och håller sig till målen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden