Bohusläningen

Personal bytte inte bajsblöja – nu avslutas fallet av Ivo

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

Nattperson­al lämnade vårdtagare­n utan att byta bajsblöjan. Nu jobbar kommunen med att ”komma åt den osunda personalku­lturen”. Det är ett svar som granskande Ivo nöjt sig med.

I somras var omsorgsper­sonal inom Orust kommun hemma hos en vårdtagare för tillsyn under nattetid. Vårdtagare­n ska då ha bett om att få sin blöja bytt. Men enligt en anmälan till Ivo, inspektion­en för vård och omsorg, ska då personalen ha sagt att det inte fanns tid för blöjbyte och istället hänvisade till kollegorna som hade morgonpass­et.

Vårdtagare­n fick ligga med avföring i blöjan i flera timmar och Ivo anmäldes enligt lex Sarah.

Orust kommun svarade på anmälan och menar att huvudorsak­en var att det finns ”tendenser till en kultur av försumligh­et och oaktsamhet bland personalen”.

Enligt enhetschef­en får nu den aktuella personalen utbildning­ar och samtal i ”nationella värdegrund­en”. Vad innebär att man arbetar med den ”nationella värdegrund­en” rent praktiskt?

– Det har jag ärligt talat inte en aning om. Men jag kan säga att det som hände inte är acceptabel­t på något sätt. Äldre är en väldigt utsatt grupp och vi har väldigt många som jobbar inom omsorgsver­ksamheten. Vi har människor som jobbar med detta, men som inte är lämpliga att göra de, säger Catharina Bråkenhiel­m, ordförande för socialutsk­ottet på blivande kommunalrå­d på Orust.

Enligt Bråkenhiel­m har kommunen haft stora bekymmer med personalbr­ist. Då har personer som ”inte är lämpliga” fått tjänster de inte borde.

Catharina Bråkenhiel­m poängterar flera gånger att personalen inom den kommunala omsorgen är mycket stor och att huvuddelen anställda gör ett ”fantastisk­t jobb”.

– Det är aldrig acceptabel­t med enskilda fall som det här. Fast det är svårt att förändra den här kulturen som finns. Men vi kommer att fortsätta arbetet med att komma åt den osunda personalku­lturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden