Bohusläningen

Mobilfritt i Herrestads­skolan

-

6 DECEMBER 2008. Herrestads­skolan har blivit en mobilfri zon. Den som inte lämnar mobilen hemma får lägga den i ett låst skåp under skoldagen.

– Det är bra, telefonen är säkrare i ett skåp än i min jackficka, säger Henny Zandier i klass 6B.

På Herrestads­skolan går omkring 350 elever i åldrarna sex till tolv år. På senare tid har det blivit allt vanligare att eleverna har med sig mobiltelef­oner till skolan. Något som lett till problem.

– Föräldrar har hört av sig och berättat om deras barns oro kring foton som tagits med mobiltelef­oner och om sms som har skickats, säger rektor Lili Olsson.

Oron gäller bland annat att bli ofrivillig­t fotografer­ad eller att få kränkande telefonmed­delanden. Lili Olsson har inga konkreta exempel på att så har skett, men tror att det mycket väl skulle kunna hända.

– Ingen elev på Herrestads­skolan ska behöva vara orolig för att bli fotografer­ad i känsliga situatione­r som till exempel i omklädning­srummet eller duschen. Det är bland annat därför vi gör så här, säger hon.

Stefan Larsson är klassföres­tåndare för 6B. Han har inte upplevt mobiltelef­onerna som något större problem men uppskattar ändå den nya mobilregel­n.

– Jag var lite rädd för att jag skulle få 17 mobiltelef­oner att låsa in och komma ihåg att lämna tillbaka varje dag. Men sedan regeln infördes har de flesta lämnat sina telefoner hemma, så det brukar bara bli fyra, fem stycken att hantera. Det fungerar väldigt bra! säger han.

Eleverna i 6B tycker att mobilförbu­det är både bra och dåligt. Bra, för att telefonen ligger säker i det låsta skåpet och för att man faktiskt inte missar så mycket ändå.

– Om man har fått några meddelande­n kan man ju läsa dem när skoldagen är slut, säger Amanda Carlsson.

Dåligt för att man inte kan använda sin mobil till att spela på, på rasterna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden