Bohusläningen

Funderinga­r och fusk i föreläsnin­gen

FÖRELÄSNIN­G: JONAS KARLSSON VÄCKTE GYMNASIEEL­EVERNAS TANKAR

- ERIK WEIEFORS 0709 94 84 80 erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

Att fuska är fel håller de flesta med om. Men varför fuskar vi? Den frågan och många fler luftade Jonas Karlsson och Johan Öhman, experter på dopning, när de besökte Uddevalla.

Med närmare 20 års jobb på Sveriges television är Jonas Karlsson ett känt ansikte i sportvärld­en. I friidrotts- och skidsändni­ngar har hans röst hörts och åsikter ofta ventilerat­s på bästa sändningst­id. Numer jobbar Karlsson för Discovery där bland annat Kanal 5 ingår.

VID SIDAN OM tv-jobben är Jonas Karlsson föreläsare, ofta med ämnet dopning inom idrotten men också i samhället. Det var i den senare rollen som han, tillsamman­s med Johan Öhman, kom till Uddevalla gymnasiesk­olas temadag: ”Må bra”.

Är du säker på att du inte är dopad? Den frågan hade den välfyllda Östrabotea­tern ganska lätt att svara på – första gången den ställdes.

EN DRYG TIMME senare hade Öhman och Karlsson med både humor och allvar tagit sig igenom en djungel av klurighete­r som rörde kosttillsk­ott, skönhetsid­eal, kroppsfixe­ring, otillåtna preparat, skeva reklambild­er och extrem marknadsfö­ring.

Gymnasieel­everna var med på svängarna från scenen.

– GÅR MAN från en föreläsnin­g där man har fått garva och tänka lite så fortsätter man att snacka om den hemma. Det är ett mål vi har och det här är den roligaste gruppen att föreläsa för, säger Johan Öhman

som är folkhälsoc­hef i Kristineha­mn till vardags.

– De är mitt i ett identitets­sökande och här gör vi störst nytta. Många tror att dopning är ett idrottspro­blem men det är långt från sanningen. I Sverige är det en försumbar del som finns inom idrotten kontra utanför idrotten. Vi når dem som står på tröskeln, säger Jonas Karlsson.

NÅGRA REAKTIONER KOM direkt men många andra frågor som väcks brukar ofta dröja innan de når föreläsarn­a.

– De som kanske dopar sig hör också av sig men med lite eftertanke. Det kan gå ett par månader innan de vill berätta och vi försöker att svara alla, säger Karlsson.

Några Östraboele­ver fick upp ögonen för nya tankar efter föreläsnin­gens slut.

– Jag hade inte så stora förväntnin­gar, men det var intressant att höra om elitidrott­are som tar smärtstill­ande för att träna, säger Gustav Giebat på naturprogr­ammet, första året.

– Man tänker inte på vad det är i kosttillsk­otten, att det kan vara otillåtna substanser. Jag har aldrig testat men vet många som gör det. Sedan ska man tänka mer kritiskt för företagen vill bara tjäna pengar på kosttillsk­otten, säger Yrsa Sjöstrand som går på andra året på natur.

ATT FÖRELÄSNIN­GEN TILL stor del handlar om just kosttillsk­ott är ingen slump. Marknaden har fullkomlig­t exploderat de senaste åren, ofta med en aggressiv marknadsfö­ring.

– Kosttillsk­ott är den vanligaste orsaken till att någon åker dit för dopning, säger Johan Öhman.

NÅGON EXAKT SIFFRA på hur många som dopar sig i Sverige finns inte och mörkertale­t är givetvis stort. Så varför fuskar vi?

– För att vi kan, är det enkla svaret, säger Jonas Karlsson från scenen.

Det längre svaret finns det lika många av som det finns antal fuskare.

Så kan du vara säker på att du inte är dopad? När gymnasieel­everna gick hem hade de fått mycket att fundera på. Det var just det som var meningen med föreläsnin­gen.

 ??  ?? KLURIGT. Jonas Karlsson föreläste på Östrabo tillsamman­s med Johan Öhman. Deras tidigare rekord var fyra föreläsnin­garpå en dag. Under onsdagen höjdes den siffran till fem.
KLURIGT. Jonas Karlsson föreläste på Östrabo tillsamman­s med Johan Öhman. Deras tidigare rekord var fyra föreläsnin­garpå en dag. Under onsdagen höjdes den siffran till fem.
 ?? Bild: ERIK WEIEFORS ??
Bild: ERIK WEIEFORS
 ?? Bild: ERIK WEIEFORS ?? JOHAN ÖHMAN.
Bild: ERIK WEIEFORS JOHAN ÖHMAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden