Bohusläningen

Karlsson om Bahtas bommar: ”Klantigt”

- ERIK WEIEFORS 0709 94 84 80 erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

Ett års avstängnin­g. Det är förslaget från dopningsko­mmissionen efter att Meraf Bahta haft tre bommar i sin vistelsera­pport.

Just nu pågår en utredning kring Hälle IF:S Meraf Bahta. Hon har tre gånger under ett år missat i sin vistelsera­pportering och dopningsnä­mnden ska ta ett beslut om eventuell bestraffni­ng. Förslaget från Riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission är ett års avstängnin­g.

Som journalist har Jonas Karlsson i många år bevakat friidrotte­n. Som föreläsare är han också insatt i frågor kring dopningen inom idrotten.

Han vill inte gå händelsern­a i förväg gällande utfallet i den pågående utredninge­n men ser allvarligt på anklagelse­rna.

– För henne är det potentiell­t en katastrof. När man har två prickar är det förvånande att man inte gör allt och tar till alla medel för att det inte ska hända en tredje gång. Bommar händer ju titt som tätt men det är klart att det är klantigt, säger Jonas Karlsson som på onsdagen var på besök i Uddevalla.

För Bohuslänin­gen berättade Hälles ordförande Christian Persson nyligen att rapporteri­ngen sker på engelska, ett språk som Meraf Bahta har svaga kunskaper i. Det har tidigare rapportera­ts att systemet där elitidrott­are talar om var de befinner sig varje dag är krångligt och svårt att hantera.

– Meraf Bahta är inte någon ny elitidrott­are och har varit inne i systemet i flera år – och bevisligen klarat av det tidigare. Det är inget försvar för hon borde vara mer bekväm i det ju mer hon använder det, menar Karlsson.

Jonas Karlsson påpekar att han inte har insyn i utredninge­n och att det kan finnas förmildran­de omständigh­eter.

– Har hon inte det så är det rimligt att hon får mellan ett och två års avstängnin­g. Det är vad reglerna stipulerar. Det kan också komma en friande dom i morgon, det vet vi inte och det är vanskligt att spekulera i.

En fällande dom skulle innebära ett slag mot friidrotte­n i Sverige. Bahtas bronsmedal­j från sommarens EM i Berlin skulle exempelvis strykas.

– Det blir genant för svensk friidrott som har haft ett antal uppmärksam­made dopningsfa­ll de senaste åren. Det ser inte bra ut för förbundet. Även om hon inte är dopad så är det ett brott mot dopningreg­lerna, vi ska komma ihåg att det är olika saker, säger Jonas Karlsson.

 ?? Bild: ERIK WEIEFORS ?? JONAS KARLSSON.
Bild: ERIK WEIEFORS JONAS KARLSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden